Озлоглашени глифосат ипак остаје на њивама

Аутор: draganadpetrovic
409 посета

Организација ПАН Европа предлаже хитну забрану, како тврде, штетног пестицида, јер постоји довољно научних доказа о ризику његове употребе по људско здравље и животну средину Државе чланице Европске уније блокирале су предлог Европске комисије о продужењу одобрења за глифосат, који истиче 15. децембра. И поред тога што што је таква одлука донета на Одбору за жалбе, извршна власт вероватно ће ипак одобрити привремену обнову на још годину дана, преноси „Еурактив”.

Како се наводи, о забрани контроверзног најраспрострањенијег хербицида прича се већ годинама. а питање обнове прате бурне расправе, јер се погледи разилазе када је у питању његов утицај на здравље и животну средину.Још у мају ове године Агенција ЕУ за хемикалије (ЕЦХА) и Агенција за безбедност хране (ЕФСА), које процењују потенцијалне здравствене и еколошке ризике у вези с глифосатом, пролонгирале су доношење одлуке тек за средину наредне године. Иако је требало да анализа већ буде готова, те две агенције су тада саопштиле да коначан суд неће моћи да дају пре средине 2023.

Стела Киријакидес, повереница ЕУ за здравство, тада је изразила забринутост због одлагања ове процене, која изазива велико интересовање јавности.

Ипак, најављено је да ће представници држава чланица имати прилику да још једном гласају о будућности овог средства, на основу закључака процене ЕЦХА и ЕФСА.У међувремену, извршна власт ЕУ уложила је жалбу када су у октобру ове године чланице блокирале предлог комисије на сталном комитету Комисије ЕУ за биљке, животиње, храну и храну за животиње. Пропао је и други покушај, јер 15. новембра није било већине за поновно одобрење.

– Комисија сада има законску обавезу да донесе одлуку пре истека рока половином децембра – рекао је портпарол ЕК. Потврдио је да ће извршна власт ЕУ сада приступити усвајању уредбе која ће продужити период дозволе за годину дана, односно до 15. децембра 2023. године, наводи се у извештају.Истовремено, утицајна организација ПАН Европа позвала је Комисију да не даје бланко чек за глифосат на још годину дана. Предлажу хитну забрану, како тврде, штетног пестицида, јер постоји довољно научних доказа о неприхватљивом ризику његове употребе по људско здравље и животну средину.

– Гласање је снажан сигнал Европској комисији да морамо једном заувек укинути глифосат – рекао је Џерџели Симон из ПАН Европа. Додао је да би ЕК требало да саслуша грађане који су захтевали како његово, тако и укидање штетних пестицида и предложили забрану хербицида.

Илустрација: О забрани употребе овог пестицида прича се већ годинама

С друге стране, представници индустрије се боре за поновно одобрење материје. У „Glyphosate Renewal Group GRG” уверени су да ће оно бити продужено како би се агенцијама ЕУ оставило довољно времена да спроведу текуће научне евалуације.Код овог је хербицида спорно то да ли се може класификовати као канцероген. Портал подсећа да га је међународна агенција Светске здравствене организације за истраживање рака ИАРЦ оценила вероватно канцерогеним, док је Организација УН за храну и пољопривреду ФАО закључила да је мала вероватноћа када је у питању канцерогени ризик за људе када га конзумирају кроз исхрану.

Поједине државе већ су раније избациле тотални хербицид из употребе, и то оне које су пре актуелне кризе са храном донеле одлуку да се озбиљније преоријентишу на органску производњу. Чињеница је, ипак, да се глифосат масовно користи јер нема јефтиније и делотворније замене у савременој пољопривреди.

Стручњаци су рекли за „Политику” да је ово случај и у Србији јер тај хербицид изузетно ефикасно сузбија корове. Упркос томе што је проблематичан, практично је једина сигурна алтернатива за обраду и орање стрњишта. Нажалост, напомињу, делотворнији препарат за ослобађање од корова у савременој пољопривреди још није произведен, па је зато и велико питање да ли ће и када власти коначно и једном за свагда забранити његову употребу. Актуелни проблеми с недостатком хране иду у прилог томе да таква одлука неће бити донета убрзо и да ће се пролонгирање такве одлуке наставити.

Глифосат је тотални хербицид који суши биљку. Два-три дана након третирања биљка почиње да се суши, а после три недеље она је потпуно сува.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/525918/Ekonomija/Glifosat-ipak-ostaje-na-njivama

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

2 коментари

Milan 24. новембар 2022. - 08:06

Da u pravu su Amerikanci ,treba koristiti osiromašeni uranijum on je manje štetan.

Одговори
Dragoljub 24. новембар 2022. - 10:02

Treba neko drugi da se opari sa istim herbicidomdragoljub drugog imena.

Одговори

Оставите коментар