Малину је неопходно добро заштитити од трулежи, ево препорука стручњака

Аутор: Gdjakovic
857 посета

Фаза развоја цветање и заметање плодва, сазревање

Осетљива фаза у којој се малина налази и временски услови са падавинама, могу створити повољне услове за остварење инфекције цветова гљивом проузроковачем сиве трулежи плодова (Botrytis cinerea). Такође овакве временске прилике погодују развоју и ширењу проузроковача љубичасте пегавости изданака и пупољака малине (Didymella applanata).

Произвођачима се препоручује да, чим временски услови дозволе, заштите своје засаде применом хемијских мера заштите фунгицидима:

У малињацима који буду на почетку цветања применити комбинацију фунгицида:

– Pyrus 400 SC, Pirinej u koncentraciji 0,25 % ili Pehar u koncentraciji 0,2% (pirimetanil)

+

– Quadris top ili Teatar plus (azoksistrobin+difenokonazol) 0,75 – 1 l/ha.

У малињацима који буду у фази пуног цветања применити неки од фунгицида:

– Luna sensation (fluopiram+trifloksistrobin) 0,6- 0,8 l/ha ili

– Signum, Luminis, Attica, Markiz WG, Bosco gold (boskalid+piraklostrobin) 1,5 kg/ha ili

– Linus (ciprodinil +tebukonazol) 1,2-2 l/ha ili

– Switch 62,5 WG, Sven, Enygma, Atlas (ciprodinil+fludioksonil) 0,08%.

Примена инсектицида у фазама цветања је забрањена!

Приликом хемијског третмана треба водити рачуна о каренци примењених препарата, као и о максималном броју третирања током једне вегетационе сезоне (МБТ) и придржавати се упутства за употребу пестицида.

Извор: http://www.pissrbija.com

Каква је ситуација са воћним мушицама извештавају стручњаци из Чачка

На подручју РЦ Чачак мониторинг азијске воћне мушице (Drosophila suzukii) врши се у засаду малине, купине, јагоде и брескве помоћу ловних клопки са мирисним атрактантом, као и узорковањем зрелих плодова ради праћења излетања имага из њих у лабораторији.

Клопка за изловљавање Д. сузукии, Извор: ПИС

Клопка за изловљавање Д. сузукии, извор ПИСЗа сада се на клопкама региструју појединачни улови одраслих јединки, али због брзог циклуса развића и високог репродуктивног потенцијала може се очекивати повећање бројности ове штеточине.

Штете на плодовима настају као последица овипозиције у физиолошки зреле, здраве плодове и исхране ларви. За разлику од других воћних мушица, азијска воћна мушица полаже јаја искључиво у здраве плодове воћа који су у фази зрења и то помоћу тестерасте легалице. За свега неколико дана плодови се могу у потпуности дезинтегрисати. Инфестирани плодови су подложни и инфекцијама патогена проузроковача различитих врста трулежи.

Препорука произвођачима је да предузму све раположиве мере контроле азијске воћне мушице, како би се смањила бројност и спречиле евентуалне штете:

– Изловљавање одраслих јединки постављањем ловних клопки (могу се користити пластичне флаше са избушеним рупицама у које се сипа мешавина црног вина и јабуковог сирћета у односу 1:1 и неколико капи детерџента) на ивичне делове и унутар парцеле.

– Треба скратити интервал брања плодова у циљу њиховог бржег склањања са парцеле, уз уклањање презрелих и трулих плодова.

– Санитарна контрола гајбица и друге опреме за бербу како се плодови са ларвама не би транспортом даље преносили.

– Одржавање ивица парцела у виду уклањања дивљих врста биљака (џанарика, дивља купина, зова и друге) које могу бити домаћини овој штеточини.

Хемијске мере контроле су веома ограничене због биологије ове штеточине. Од највећег значаја је примена наведених непестицидних мера. Инсектицидни третмани усмерени су на сузбијање одраслих јединки. Јаја и ларве се налазе унутар плода и на њих не могу деловати примењени инсектициди. С обзиром да женке полажу јаја у зреле плодове употреба инсектицида је отежана због каренце.

У засадима малина може се применити неки од регистрованих инсектицида уз обавезно поштовање каренце:

– Laser 240 SC (spinosad) 0,4 i/ha (karenca 3 dana) ili

– Exalt (spinetoram) 2,4 l/ha (karenca 7 dana) ili

– Plures (deltametrin) 500-750 ml/ha (karenca 14 dana).

Извор: ПИС

Srodni tekstovi

Оставите коментар