За некога лек, за пољопривреднике проблем

Аутор: Gdjakovic
343 посета

Боквица је у нашем народу позната као изузетно лековита биљка, иако је у питању коров. Расте на ливадама, пашњацима, градским парковима, поред путева, али и у баштама, ређе на њивама. Брзо се шири и прилично је отпорна на хербициде, па задаје велику главобољу пољопривредницима, посебно повртарима. Има невероватну способност да се прилагоди готово свим условима живота и расте широм света. Постоје бројне врсте ове биљке, а код нас су најчешће заступљене женска (лат. Plantago major),  и мушка  (лат. Plantago lanceolata) боквица, које се разликују по облику листа. Женска боквица има велике, округле листове и цветове који се налазе на високом стаблу. Мушка боквица има уске листове прошаране „венама“.

Тачно порекло боквице није познато, али најстарији записи из античке Грчке и Рима говоре да се још тада користила у лековите сврхе. Касније је пренета у остале делове света, па је данас једна од најраспрострањенијих коровских биљка на планети. У нашем народу позната је и под именима коњско ребро, концула, жиловак, трпутац…

У питању је вишегодишња зељаста биљка која најчешће нарасте између 10 и 30 центиметара. Боквица има влакнаст и разгранат коренов систем. Главни корен  је танак и пружа се дубоко у земљу, а од њега се формира мрежа ситнијих влакнастих коренова који се простиру у површинском слоју тла. На овај начин боквица максимално апсорбује воду и хранљиве материје из ширег подручја. Због свог разгранатог кореновог система ова биљка је способна да ефикасно искоришћава расположиве ресурсе из земљишта и опстане чак и у условима са мањком воде или хранљивих материја. Корен боквице има способност регенерације, па ако се биљка оштети или откине, често ће из преосталих делова корена поново израсти нова биљка, што доприноси њеној способности брзог ширења и опстанка.

Ова биљка има карактеристичне листове по којима се идентификује. Женска боквица има велике округле, или срцолике листове са израженим венама које се шире из средишта према ивицама. Обично имају наглашену текстуру и благо назубљене ивице. Мушка боквица има уске листове у облику ланцеа који су благо назубљени по ивици. Сам изглед листа може да варира у зависности од старости биљке и услова раста. Млађи листови обично имају нешто другачији облик у односу на старије листове, али генерално боквица се препознаје по својим карактеристичним листовима који су најчешће у облику розете при основи биљке.

Боквица има дуготрајан период цветања од раног лета до јесени. Цветови су ситни, неупадљиви и груписани у цвасти односно класје. Обично су бели, или благо зеленкасти, а понекад могу бити црвенкасти, или жућкасти. Цветови  привлаче пчеле и лептире који преносе полен и помажу у опрашивању биљке. Након опрашивања, биљка формира плодове који су малене, чврсте и округле капсуле које садрже семе боквице. Ове капсуле касније пуцају и ослобађају семе, чиме се омогућава размножавање и ширење биљке на нова подручја.

Само једна стабљика боквице способна је да произведе од неколико стотина до неколико хиљада ситних семенки које клијавост задржавају и до 10 година.

Како искоренити боквицу?

Искорењивање боквице може бити изазовно због њене способности брзог ширења и отпорности. Може се уклонити ручно, чупањем из корена који је неопходно у потпуности уклонити како би се спречио поновни раст овог корова. Редовно кошење такође је једна од ефикаснијих метода посебно ако је боквица у фази цветања, јер се на тај начин биљка спречава да производи семе и размножава. Када је у питању употреба хемијских средстава најчешће се користе хербициди који садрже активне састојке као што су 2,4-Д, dikamba или glyphosate који се користе за сузбијање ове врсте корова. Пре употребе овог, или било ког другог хербицида неопходно је потражити савет стручњака који ће вам рећи у којој мери и како да употребите средство за најбоље ефекте, а да при томе не угрозите остале биљке, рецимо у повртњаку. Према савету искусних баштована превентива је најбоља заштита од појаве овог и других корова што подразумева одржавањем чистим не само део у коме је башта већ и околних површина.

Боквица је биљка која се још од античке Грчке користи као лек у народној медицини. Садржи различита биоактивна једињења која могу имати благотворне ефекте на здравље човека. Боквица има противупално деловање посебно кад су у питању проблеми са кожом или опекотине. Олакшава искашљавање шлајма па је корисна против кашаља, бронхитиса и прехладе. Када је у питању спољашња употреба боквица помаже код бржег зарастања рана, а због алантоина који садржи подстиче регенерацију ткива, али и помаже у сузбијању бактерија и гљивица. Боквица се у лековите сврхе најчешће користи као облог или чај, али је препорука да се пацијент консултује са лекаром или стручњаком за лековите биљке пре употребе како би се ова лековита биљка на максималан начин искористила у терапијске сврхе.

Srodni tekstovi

Оставите коментар