Заштита цвећа од штеточина током зиме

Аутор: draganadpetrovic
364 посета

Неуобичајено високе температуре у јануару погодују појаву штеточина. Истини за вољу многи повртари током зиме имају проблеме са штеточинама у пластеницима чак и кад су ниске температуре. У таквој ситуацији треба заштити младе биљке и расад поврћа или цвећа. Најдосадније су трипсе односно лисне гриње које су носиоци вируса који може да доведе сушења лисне масе што смањују могућност биљке за процес фотосинтезе.

Гриње трипси нападају све врсте поврћа и цвећа у заштићеном простору. Презимљавају скупљени на заштићеним местима као што је конструкција стакленичких објеката. Са порастом температуре прелазе на зељасте биљне делове где почињу са полагањем јаја. Током године могу да имају и до 21 генерацију јер се укупно развиће обави за 2 недеље. Гриње сисају сокове и оштећују лист тако да се јављају беле тачкице. При јачем нападу тачкице се спајају па се цео лист суши. На наличју листа ови инсекти стварају паучину.

Илустрација: У питању су штеточине које уништавају лишће поврћа и цвећа

Гриње трипси као штеточине у поврћу и цвећу
Трипси имају меко и издужено тело дужине 1-2 мм. У заштићеном простору напада парадајз, паприку, и друго плодовито поврће , сисају сокове у лишћу што се манифестује белим пегама са мноштвом црних тачкица. Исхраном оштећују и делове цвета гајених и украсних биљака. У заштићеном простору могу се размножавати преко целе године. Неки трипси су познати као преносиоци вируса.

Минери лишћа су ситни инсекти из реда мува. Штеточине су ларве које се хране лисним ткивом и стварају кривудаве линије видљиве и са лица и са наличја листа. На тај начин смањују асимилациону површину листа и принос је мањи.

Против гриња трипса и минера треба применити средство на бази abamektina у количини 0.05-0.1% против минера и трипса средство на бази lambda cihalotrina у количини 0.2л-ха .

Против трипса можемо применити и средство на бази tiametoksama у количини 0.02% за фолијарно прскање односно 0.06% за заливање биљака.

ПССС Јагодина дипл. инг . Ружица Ђукић

Извор: Агробизнис магазин и ПССС

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар