Европа у проблему Американци дуплирали извоз ђубрива

Аутор: draganadpetrovic
325 посета

Амерички извоз азотних ђубрива скочио је овог лета на вишегодишњи максимум пошто је раст цена природног гаса подигао у Европи трошкове производње хранљивих материја за усеве, што је понуду из САД-а учинило конкурентнијом.

Извоз из Сједињених Држава, трећег по величини светског произвођача азотних ђубрива, порастао је на 370.000 кратких тона у августу, што је више него дупло у односу на укупан извоз у 2021. години, према најновијим подацима америчке Канцеларије за статистику, које је за Ројтерс прикупила индустријска група Фертилизер Институт (ТФИ).То је истовремено и највећи месечни извоз од 2013, када је ТФИ почео да прати ове податке.

Убрзање америчке продаје наглашава далекосежне последице рата у Украјини на глобално тржиште хране и енергије. Русија, која је под западним санкцијама, водећи је произвођач ђубрива и природног гаса, кључног у производњи азотних ђубрива за повећање приноса кукуруза и других усева.

Од фебруарске инвазије Русије на Украјину, Европа је почела да се одвикава од руског природног гаса, а гасовод који транспортује амонијак из Русије до украјинске луке је затворен. Европске компаније су биле принуђене да затворе неке фабрике ђубрива због високих трошкова.
Оскудна понуда ђубрива је толико подигла цене хранљивих материја за усеве широм света да су Уједињене нације овог месеца упозориле на „будућу кризу” доступности тих производа.

Продаја америчког ђубрива европским купцима надмашује продају у САД и другим купцима попут Индонезије и Малезије, рекао је Алистер Валас, директор Аргус медија у Лондону.

Илустрација: Норвешка „Јара“ још прошле године је смањила производњу

Европске земље са највећим годишњим повећањем куповина ђубрива из САД су Француска, Белгија, Норвешка и Литванији, а у остатку света су знатно порасле испоруке Мароку, Чилеу и Бразилу.

Упркос порасту извоза, одвојени подаци ТФИ-ја показују да од јуна испоруке азотних ђубрива у САД бележе други највиши ниво у последњој деценији, што указује на глобалну дислокацију, а не на недостатак, пренео је Танјуг.

За сада није јасно да ли су САД произвеле више ђубрива него иначе у јулу и августу или су преусмериле већи део испорука у Европу, додао је Џејсон Трендл, економиста у ТФИ.Тако су Американци од највећих светских потрошача вештачког ђубрива постали извозници.
Подсећамо, због проблема са гасом норвешка компанија „Јара“ која је била један од највећих произвођача ђубрива на свету смањила је још прошле године производњу амонијака и урее у Италији и Француској што је довело до проблема у снабдевању. Са 4,9 милиона тона годишње „Јара“ је био други највећи произвођач амонијака у Европи који се касније користи у производњи уреа ђубрива.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/522266/amerika-djubrivo-izvoz-skok

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар