Да ли ће чувени тотал или Глифосат бити забрањен?

Аутор: Gdjakovic
419 посета

Судећи по мишљењу стручњака, озлоглашени пестицид вероватно би могао добити обнову дозволе која истиче крајем 2023.

Европска агенција за сигурност хране (ЕФСА) у својој стручној ревизији процене ризика активне материје глифосат није идентификовала критичне тачке.

Одобрење Европске уније за глифосат, који су пољопривредници нашироко користили деценијама, истиче 15. децембра ове године.

Закључак агенције ЕФСА кључан је у одлуци хоће ли дозвола бити продужена, преноси „Агроклуб”.

Глифосат је тотални хербицид који суши биљку. Два-три дана након третирања биљка почиње да се суши, а после три недеље она је потпуно сува. Нашао се у центру контроверзи откако је Међународна агенција за истраживање рака (ИАРЦ) Светске здравствене организације 2015. закључила да је вероватно канцероген за људе.

Како се наводи, тада је хемијски див „Бајер” објавио да су вишегодишња истраживања показала да је глифосат сигуран за људску употребу.

Према објашњењу европских медија, у следећем кораку Европска комисија ће одлучити да ли ће предложити обнову одобрења за глифосат на основу закључка ЕФСА и извештаја групе од четири земље ЕУ. Друге чланице ће накнадно гласати о предлогу комисије.

– „Бајер” је поздравио закључак ове агенције назвавши га основом за успешно поновно одобрење глифосата у ЕУ – пише Ројтерс. Немачка група стекла је власништво над надалеко познатим „раундапом” кроз куповину америчког „Монсанта” 2018. године, ова трансакција вредела је 63 милијарде долара.

Поједине државе већ су раније избациле тотални хербицид из употребе, али је чињеница да се он и даље масовно користи јер нема јефтиније и делотворније замене у савременој пољопривреди.

Стручњаци су раније рекли за „Политику” да је ово случај и у Србији јер тај хербицид изузетно ефикасно сузбија корове. Упркос томе што је проблематичан, практично је једина сигурна алтернатива за обраду стрњишта.

Извор:

https://www.politika.rs/scc/clanak/561256/Ekonomija/hrana-bezbednost

Srodni tekstovi

Оставите коментар