Глифосат ипак остаје на њивама у ЕУ

Аутор: draganadpetrovic
331 посета

У Европској унији ће спорни хербицид глифосат наставити да се користи још 10 година, након што земље чланице нису дале јасно мишљење о томе да ли треба продужити одобрење за његову употребу.

Због застоја Европска комисија је саопштила да ће обновити одобрење за глифосат на 10 година, уз нове услове, преноси АП.Оваква одлука била је донекле и предвидива после гласања у октобру, када међу 27 држава чланица Европске уније није могао да буде постигнут договор.

За продужење или забрану била је потребна такозвана квалификована већина од 15 земаља, које представљају најмање 65 одсто становништва блока.

За продужење је било 18 држава чланица, против овакве одлуке су гласале само Хрватска, Луксембург и Аустрија (заједно чине тек око три процента укупног становништва ЕУ), док су суздржане биле Белгија, Бугарска, Француска, Немачка, Холандија и Малта (41,96 одсто ЕУ становништва).

Илустрација: У питању је хемијски препарат за сузбијање вишегодишњих корова

Глифосат је хемијски препарат за сузбијање корова који је развио „Монсанто” и на тржиште пласирао под именом „раундап”. Данас је широко распрострањен у свету и производе га готово све хемијске компаније.

Током протекле деценије глифосат је био у средишту жестоке научне дебате о томе да ли изазива рак и какав је његов утицај на животну средину, наводи агенција.

Међународна агенција за истраживање рака класификовала је глифосат 2015. године као „вероватно канцероген за људе”. Америчка агенција за заштиту животне средине открила је 2020. године да хербицид не представља опасност по здравље људи, међутим, савезни апелациони суд у Калифорнији је прошле године наредио агенцији да преиспита ту пресуду, рекавши да није поткрепљена са довољно доказа.

У Француској се председник Емануел Макрон обавезао да ће забранити глифосат пре 2021. године, али је одустао од тога. Немачка наводно планира да престане да га користи од следеће године, али би одлука могла да буде одложена, док је луксембуршка национална забрана поништена на суду раније ове године.

Глифосат врло добро решава проблеме с коровом, и то је корисно на површинама попут утрина, необрађених њива, гробља, уз пруге, где расту вишегодишњи корови.

Стручњаци напомињу да још није пронађено ефикасније средство за ову намену и да је то разлог његовог опстанка и поред вишегодишњих покушаја да се уклони из употребе.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/585322/Ekonomija/Glifosat-ipak-nezamenjiv-za-EU

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар