Владимир Васојевић, директор Belchim Crop Protection: Врхунски производи за заштиту биља по строгим еколошким стандардима

Аутор: draganadpetrovic
509 посета

Belchim Crop Protection је белгијска компанија која постоји од 1986. а у Србији послују од 2014. У питању је водећа светска компанија која се бави заштитом усева у пољопривреди која је своју производњу усагласила са свим строгим еколошким стандардима а њихови производи испуњавају захтеве одрживе пољопривредне производње.
Како је за Агробизнис магазин објаснио директор ове компаније Владимир Васојевић ова година ће бити уписана златним словима у историјат компаније због стварања Certis Belchim B.V. и то спајањем Certis Europe B.V. i Belchim Crop Protection NV / SA под слоганом “Rastemo zajedno”.
– Certis Belchim развија професионална, еколошка решења у свим гранама биљне производње: виноградарској, воћарској, повртарској и ратарској производњи. Тренутно имамо у понуди палету од више од 70 производа. У питању је јединствена понуда препарата интегрисана са оригиналним (биорационалним) и конвенционалним (генеричким) решењима. Ми смо пословање како локално, тако и глобално усагласили са свим еколошким и безбедносним стандардима који су све ригорознији кроз наш програм професионалне заштите биља који се уклапа у концепт прецизне пољопривреде. Са нашим јапанским и европским партнерима и ове године смо нашем тржишту представили неколико нових производа који ће ускоро представљати стандард у заштити биља. За нас не постоје мали и велики тржишни сегменти, мали и велики произвођачи, већ само оптимална, еколошка решења која могу да помогну да пољопривреда нашег региона буде конкурентнија.

Илустрација: Препознатљиви су по јединственој палети решења за заштиту кромпира, поврћа и винове лозе

У којој категорији производа сте препознатљиви на домаћем тржишту а у којој ван наше земље?
– Заступљени смо у свим сегментима заштите биља. Оно по чему смо препознатљиви у свету јесте јединствена палета решења у кромпиру, поврћу и виновој лози. Улажемо у развој нових производа, кроз огледе које спроводимо како у региону, тако и широм света. Радимо на томе да наши производи буду све безбеднији. Концепт еколошки одрживе и професионалне заштите биља се базира на функционалном интегрисању конвенционалне (традиционалне) и еколошки прихватљиве пољопривреде, уз примењива биорационална решења у заштити биља. Наша компанија је од самог почетка је схватила неопходност извођења огледа и огроман значај од знања, који је резултат тестирања производа у реалном времену. Како се компанија развијала, тако је растао и значај сталне огледне станице. 2006. године је основана прва огледна станица наше компаније у месту Londerzeel, на 10 минута вожње од седишта компаније. У 2016. години, започели смо изградњу друге огледне станице, која се налази у месту Фронтон, у близини француског града Тулуза. На овој огледној станици је фокус на пољопривредне културе из Јужне и Југоисточне Европе. То константно стремљење ка бољем и квалитетнијем производу, представља најбољи пут до врхунских приноса и квалитета производа.

Да ли имате огледе у Србији, какви су приноси и да ли и ми можемо да пратимо светске трендове?
– У досадашњем раду имао сам прилику да упознам много квалитетних људи из свих области агротехничких наука, широм Европе и света. Генерални закључак који имам јесте да ми имамо све елементе за успех у нашој земљи и регији, како знање тако и искуство да можемо да пратимо светске трендове и прихватамо оне технологије које могу да нас уврсте у светску утакмицу за достизање високих приноса. На нашем поднебљу, већ постоје озбиљни професионални произвођачи и компаније који су већ у тој утакмици, са одличним приносима и с квалитетом производа су достигли већ сами врх. Ми видимо нашу улогу као компанија да што више делимо, повезујемо, чинећи све што је у нашој моћи да помогнемо да ствари буду далеко боље у оном делу произвођача код којих је потребан напредак. Само тако можемо да рачунамо да просечни приноси буду бољи. То видимо као огроман изазов.

Колико се годишње код вас улазе у иновације и истраживања. На чему највише раде ваши стручњаци?
– Највише се раде на иновативним биолошким решењима. Certis Belchim комбинује снаге две еминентне компаније за заштиту биља, нудећи богатији порфтолио производа и додатне ресурсе за пружање највишег нивоа техничке подршке и услуге за кориснике. Наша нова компанија је подржана глобалним ресурсима Mitsui & Co. Ltd заједно са четири велике јапанске компаније за истраживање и развој: Nippon Soda, ISK Biosciences, Kumiai и Mitsui Chemicals Agriculture. Заједно са развојном, регулаторном и маркетиншком експертизом у оквиру Certis Belchim -а, ове компаније доносе иновативна, узбудљива нова решења за заштиту биља како у свету тако и у нашем региону: Србији, Црној Гори, Северној Македонији, и Албанији.

Илустрација: Огледна поља компаније

Пандемија короне у први план је ставила здраву исхрану и јачање еколошке свести код људи. Колико је то изазов за вас у пословању?
– Производња хране тј. пољопривредна производња, поред здравља људи, представља приоритетне циљеве одрживости сваког друштва. Неочекивана глобална криза изазвана пандемијом корона вируса, настављена је кризом нестабилности цена сировина и репроматеријала у пољопривреди. Та дешавања представљају глобални изазов. Нико није очекивао овакав сценарио. Ово је прави моменат да изнова докажемо нашу кључну предност и снагу, а то је флексибилност. Консолидовали смо пословање, наш тим је проактивно приступио обављању свих потребних радњи како би наша доказана, иновативна решења била доступна свим нашим пољопривредним произвођачима. Наш тим је одговорио овом изазову на прави начин, због чега смо веома поносни.
Који је, по вама, кључан фактор за напредак како појединачних пољопривредних газдинстава тако и српског аграра?
– Народ који живи на нашим просторима је пред свим историјским изазовима био приморан да се прилагођава. То је и сад случај са овом глобалном кризом у којој се сви налазимо. Морамо сви да радимо паметније, свако у својој области. Оптимизација и прилагођавање свих процеса у доба нестабилних тржишних и монетарних прилика, је кључан и критичан елемент успеха компаније, како у агросектору, тако и шире. Велики је изазов у таквим приликама или неприликама, одржати баланс између еколошких норми и одржања квалитета пољопривредне производње.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар