Болест корена јагоде

Аутор: draganadpetrovic
312 посета

Фитопатогена гљива (Пхyтопхтхора фрагариае) проузроковач је овог веома деструктивног обољења јагоде. Болест доводи до сушења и пропадања живица и целог бокора јагоде, али до заражавања парцеле патогеном. Уколико се оболели живици користе за подизање нових засада, долази до преношења болести у незаражено земљиште. Болест се, дакле, преноси зараженим садним материјалом и може нанети значајне штете у производњи јагоде. Тешко се сузбија и дуго задржава у земљишту. Патогену погодују збијена,слабопропусна земљишта, лоше дренирана земљишта. Инфекције настају када је земљиште засићено више од 50% воденог капацитета. Развоју болести погодује температуре од 18-20°Ц.

Илустрација: Симптоми болести се јављају на листу који губи боју и поприма црвенкасто смеђу боју

До испољавања симптома болести на зараженим биљкама јагоде долази крајем пролећа и почетком лета. Заражене биљке заостају у порасту. Стари листови губе зелену боју и попримају црвенкасто смеђу. Новоформирани листови су ситни. Ствара се мало столона или изостаје њихово формирање. Маса главног корена је смањена, повијена је ка наџемном делу. Ствара се већи број секундарних коренчића. На пресеку корена и кореновог врата уочава се ружичасто мрка боја средишњег дела. Околно ткиво је жућкасте боје. Временом корен добија мрку боју и пропада. До увенућа биљака обично долази у време сазревања плодова.

Илустрација: До увенућа биљака долази у време сазревања плодова
У циљу сузбијања ове болести од изузетног знаћаја су превентивне мере. Оне се односе на коришћење здравог садног материјала, одабир оцедних, дренираних и растреситих земљишта, као и незаражених парцела за подизање нових засада, одстрањивање заражених биљака са парцеле у циљу спречавања даљег ширења болести. Хемијске мере заштите се препоручују нарочито на теренима где се често гаји јагода под фолијом, и где се врши интензивно наводњавање, и то заливањем земљишта са обе стране реда на удаљености око 30 цм, фунгицидом на бази активне материје флуазинам+металаксил-М. Третман се спроводи почетком листања, у раној фази развоја јагоде.

Бојана Карапанџић дипл.инж.пољ.

Извор: https://jugpress.com/poljoprivreda-bolest-korena-jagode/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар