Заштита биља током кишног периода

Аутор: draganadpetrovic
999 посета

Киша која се најављује и за наредне дане интензивира развој штетних организама на биљу. Стручњаци позивају ратаре, воћаре и повртаре, да превентивним мерама умање заразе и бројност штеточина. „Недстабилно време погодује развоју болести и њиховом ширењу“ рекао је стручњаком Прогнозно извештајне службе за заштиту биља Војводине Бошко Језеркић.Тако се сваком произвођачу пшенице препоручује да заштити вршне листове и заставичаре који су носиоци приноса. Значи, саветујемо преглед тих листова на симптом пегавости. Такође је присутна житна пијавица, што се тиче штеточина.

Илустрација: Превелика влага не прија јечму/ Фото: Pixabay

Усеви јечма су у фази цветања када је, у условима високе влаге, биљка осетљива на инфекцију од стране фузироза класа и такође је присутна житна пијавица.

„Што се тиче кукуруза, уочили смо присуство кукурузне пипе, па се произвођачима препоручује преглед усева поготово у фази ницања“ казао је саговорник.

„Заштитна фаза у воћарству је у пуном јеку. Код коштичавог воћа, то је шупљикавост листа, пегавост листа вишње и трешње, пламењача шљиве и пепелница брескве. Од штеточина присутне су ваши, и шљивин и бресквин смотавац.

Што се тиче јабучастог воћа, присутна је заштита од чађаве пегавости лишћа и краставости пегавости јабуке. Такође, може од велике влаге доћи до инфекције проузроковачем пламењаче код јабука и дуња.

Илустрација: Примећена пегавост код јабуке

Наравно, најбоља је преветивна заштита (пре кише) контактним фунгицидима.

„Креће расађивање поврћа па повртари треба да обрате пажњу на присуство ваши и трипса па ако се уоче 1-2 ларве по листу лука, да се спроведу мере заштите као и од пламењаче2 закључио је Језеркић.

На сајту Прогнозне извештајне службе за заштиту биља Војводине произвођаћи че проначи све што их занима везано за заштиту биља.

Извор:https://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/aktuelno/zastita-bilja-tokom-ovog-kisnog-perioda-(audio)_1238816.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар