Dobričica – biljka za disajne puteve

Аутор: dzonioff
1,7K посета

Dobričica, poznata i kao niski bršljan, dobričava trava ili mesečnjak, ima brojna lekovita svojstva, a koristi se kao dodatak salati u mnogim zemljama širom sveta. Dobričica je višegodišnja biljka i spade u porodicu mente. U pitanju je biljka visine svega 20-40 cm, donji deo je puzav, a ima uspravne stabljike. Iz stabljike se razvijaju pri tlu mnogobrojne vreže koje služe za razmnožavanje.
Listovi su na dugačkim drškama, srcoliki ili bubrežasti, naborani, po obodu nazubljeni, na naličju crvenkasti. Cvetovi su ljubičasto-plavi sa purpurnim tačkama. Cveta od maja do avgusta. Raste obilno svuda u šumama, na vlažnim livadama i drugim mestima. Vrhovi grančica u cvetu, list, cela nadzemna biljka i sok iz sveže biljke svojstvenog prijatnog mirisa i gorkog i oporog ukusa. Sadrži holin, eterična ulja, saponine, tanine, smolu, sirćetnu i vinsku kiselinu. Dobričica u kombinaciji sa koprivom, bokvicom i žalfijom otklanja simptome alergijskog rinitisa.
Dobričica deluje i diuretično i protivupalno, pa se preporučuje kod tegoba urinarnog trakta. Takođe, uspešno se koristi i protiv celulita, kako spolja (obloge, losioni, maske), tako i iznutra kao čaj za detoksikaciju. Zahvaljujući flavonoidima ova biljka je imunostimulator i izvanredno sredstvo za jačanje organizma. Čaj od dobričice posebno je koristan onima koji se oporavljaju od virusnih i bakterijskih infekcija organa za disanje i varenje, kao i onima koji pate od malokrvnosti (posebno u kombinaciji sa listom koprive, majčinom dušicom i lucerkom).
Koristi se sveža i sušena u narodnoj medicini i homeopatiji kao lekovita biljka, ali je treba koristiti uz konsultacije sa lekarom. Predoziranje ovom biljkom se ne
preporučuje, jer može izazvati komplikacije poput znojenja, aritmije srca, povišenog pritiska, edema pluća. Ne treba korisititi dobričicu u slučajevima dojenja, trudnoće, hipertenzije, oboljenja jetre, problema sa bubrezima, želudačnom kiselinom i preosetljivosti na ovu biljku.
NJeno sakupljanje, korišćenje i promet su u velikom broju zemalja regulisani zakonskim propisima. Iako se koristi kao salata i biljni lek već hiljadama godina,
savetuje se da se koristi s oprezom (jer nije dovoljno naučno ispitana). Ova biljka je otrovna za stoku i konje.

Izvor: Agrobiznis magazin

Srodni tekstovi

Оставите коментар