Шта повезује лековито биље, печурке и цвеће?

Аутор: draganadpetrovic
400 посета

Пензионер Слободан Цветковић из Пирота пензионерске дане проводи, како каже, на најбољи могући начин. Припремајући чајеве од лековитог биља истиче да је лековито биље веома важно за организам, „да се мало релаксира“.

„Да бисмо се заштитили морамо раније почети да штитимо своје здравље, да не чекамо да га изгубимо и зато би требало мало да се посветимо природи, а за јачање имунитета најбољи је чај од четири пет врста биља“, каже он.

Цветковић открива који чај и од којих биљака елиминише напетост и релаксира организам, а како каже „свима је потребан против наших проблема данашњице“.
„То је чај који релаксира организам, напетост организма због дугог седења уз компјутер, зрачења. Ту су хајдучка трава, коприва вранилова трава, дивљи оригано, верем трава, матичњак то је за нервни систем. Те траве дејствују као груписане да би се организам борио против ових наших проблема данашњице“, саветује и указује Слободан Цветковић из Пирота, добар познавалац лековитог биља којим обилује пиротски крај.

Илустрација: Пиротски крај је познат по лековитом биљу

Он истиче да „поднебље пиротског краја““ познато по лековитом биљу и то треба искористити.
Данијел Величковић из Белог Брега код Врања произвођач је печурки. Узгаја шампињоне уназад седам година.

„Мало су сложене за производњу, али мора да се прати време, оно је најбитније, услови да се у датом времену створе“, објашњава Данијел.
Он каже да су печурке важне у исхрани.

А за уживање у лепоти и добро расположење задужене су украсне биљке. Произвођач цвећа Милош Тасић из Вртогоша напомиње да је цвеће као и човек, живо биће. Цвеће показује захвалност лепотом уколико га третирате на прави начин.

„Тако да дајте му онолико колико тражи воде, хране и оно ће да вам се ‘захвали’ својом лепотом. Цвеће показује захвалност лепотом и тако људи уживају у његовој лепоти осећају се пријатније. Цвеће вам каже хвала уколико га гајите мало боље то јест храните га редовно и наравно заливате редовно“, објашњава Милош откривајући да лично воли беле цветове, попут белих висећих петунија.

Илустрација: Печурке су важне у исхрани
Сва тројица нашла су се на недавно одржаном 4. Међународном сајму лековитог, зачинског, украсног биља, пчелињих производа и гљива у Врању.

Сагласни су да је сајам идеалан за промоцију и упознавање људи, да се људима понуди нешто ново, али и оно већ пробано што доприноси здрављу „а из наше је природе“.

Извор: https://www.kurir.rs/vesti/srbija/4178982/sta-povezuje-lekovito-bilje-pecurke-i-cvece-donose-nam-bolje-zdravlje-i-raspolozenje-evo-i-kako

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар