Увек на дохват руке, свежи и мирисни зачини са терасе

Аутор: draganadpetrovic
351 посета

Зачини су врло захвалини за узгој. Не траже пуно простора, могу да се гаје у саксијама на просорсаким даскама или на тераси. На овај начин увек ћете имату свеже и мирисне зачине на дохват руке.

Које зачине можете гајити на балкону?

Илустрација: Босиљак се као зачин одлично слаже уз све врсте меса и пасте

Босиљак

Босиљак је вишегодишња зељаста биљка позната по свом јаком и пријатном мирису.Приликом узгоја ове биљке треба имати у виду да босиљак воли топло земљиште са довољно влаге, а може се гајити и на песковитом земљишту уз редовно заливање и прихрану. Како се приликом раста бокора треба му обезбедити довољно велику саксију. Воли директну сунчеву светлост. Босиљак воли влажну земљу, али не претерано наквашену. Редовно га заливајте, а обавезно имајте дренажни слој у саксији и рупице на њеном дну, како би вишак воде отекао. У кулинарству највише га користе Италијани и Французи, добро се слаже уз све врсте меса, као и пасте.

Илустрација: Рузмарину не смета хладноћа па га оставите преко зиме на тераси

Рузмарин
Један од врло захвалан зачина за узгој у саксији је рузмарин. Осим довољно сунца не тражи готово ништа више. Ни најмање му не смета директно сунце чак и по летњој жеги а размножава се резницама. Најјачи мирис има пре самог цветања у пролеће. Одсецајте изданке дужине до 15цм или листиће, осушите и чувате у папирној кеси на тамном и хладном месту како бисте увек имали домаћи рузмарин за зачин. Одлично иде уз разне врсте меса као што су свињетина, телетина, говедина или дивљач. Рузмарину не смета хладноћа тако да саксију можете оставити напољу преко зиме.Рузмарин не воли превише влаге па се препоручује умерено заливање практично кад му се земља већ осуши.

Илустрација: Тимијан во,и испошћено земљиште са ситним шљунком

Тимијан
Врло ароматичан тимијан познат и као питома мајчина душица, употребљава се као лековита биљка, али и у кулинарству. Није захтеван за узгој и воли испошћену земљу са ситним шљунком који ће омогућити добру дренажу земљишта.Његов мирис зависи од количине сунца и што има више директне светлости то јаче и боље мирише, а можете да је берете целе године. Препоручује се умерено заливање, али не да се земља у потпуности осуши а повремено му можете додати и мало течног ђубрива у воду за заливање. Најчешће се користи као зачин за месо и рибу.

Илустрација: Жалфија је добар избор за сеновите балконе

Жалфија
Још један зачин који воли пуно сунца, али без проблема расте и у сенци па је идеалан за оне којима сунце не допире до балкона. Међутим треба води рачуна да кад расте у сенци је што неће имати јак мирис као онај који се гаји на сунцу. Жалфија се као зачин користи још од древног Рима, има благо смоласти укус а користи се за пасту, јела од рибе, телетину, јагњетину.

Илустрација: Оригано се најчешће употребљава као зачин за пасте, пице и друга јела од теста

Оригано
Још једна медитеранска биљка која може да се гаји у саксији на прозору и тераси. У питању је вишегодишња зељаста биљка која воли растресито и суво земљиште уз додатак песка. Да би боље успевао можете у земљу умешати и уситњену љуску од јаја. Воли доста сунца и топлоте, а мање влаге па обавезно вишак воде након заливања проспите из тањирића саксије. Изузетно је здрав и као народни лек користи се за многе болести најчешће респираторног тракта и инфекције. Као зачин највише се употребљава за пице, пасте и остала јела од теста, али можете мало да га додате током кувања и у наш српски пасуљ који ће добити посебан шмек.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар