Све више младих узгаја лековито биље

Аутор: draganadpetrovic
259 посета

Ово је доба године када многи посежу за препаратима на бази лековитог биља како би подигли имунитет и урадили детоксикацију организма. Узгајање лековитог биља исплатив је посао и све је више младих који одлучују да се баве овом врстом производње, а драгоцене савете могу добити у Институту Др Јосиф Панчић у Панчеву.

У сезони прослава и претеривања у јелу и пићу лековито биље одлично је решење за детоксикацију организма. Многобројне су предности коришћења препарата на бази овог биља поготово у зимским месецима када смо изложени разним вирусним и бактеријсим инфекцијама. У те сврхе најчешће се користе чајне мешавине.

– Ехинацеа је изузетно добра за јачање имунитета и она се доста гаји на подручју Војводине и централне Србије. Поред ње ту су и биљке мало јачег укуса, горке као што су бели оригано или неке које имају антисептична дејства. Бели оригано утиче на смањење броја непожељних микроорганизама као што су гљиве и бактерије – каже др Владимир Филиповић из Института за проучавање лековитог биља Др Јосиф Панчић.

Илустрација: Ехинацеа је изузетно добра за јачање имунитета

У последње време многи се окрећу производњи лековитог биља јер је доста исплатива, а потражња расте. Све је више младих који купују имања изван града на којима желе да узгајају ово биље. Препорука стручњака из института је да то у почетку буду мањи засади и да крену са оним што је најтраженије на тржишту, као што су бели слез и невен.

  • Важно је обезбедити и мрежу купаца и прерађивачке капацитете – каже Филиповић.
  • Произвођач мора да има сушару или да импровизује да би сушио. У летњим месецима може и природно, али наша препорука је да то буду термичке сушаре да би квалитет био бољи – додао је он.

Извор: https://www.ekapija.com/where-to-invest/4011937/sve-vise-mladih-uzgaja-lekovito-bilje

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар