Раставић је ретка биљка у народу позната под именом Коњски Реп, због карактеристичног изгледа али и снаге коју носи са собом. Они који беру ову биљку, велику пажњу обраћају да је не оштете како би се сачувала за наредне године.
Расте на влажним и мочварним местима, крај потока, река, расте и поред пруга, на песковитивим ливадама и необрађеном земљишту. За лек се користе само иглице у сувом или свежем стању.
Раставић или преслица (Equisetum arvense), веома је богат минералима, на првом месту силицијумом, елементом који појачава везивно ткиво, јача кости, косу и нокте и делује против артритиса. Раставић садржи и сапонин еквизетонин, флавонске хетерозиде, витамин Ц, танин и горке супстанце.
Раставић се у биљној медицини користи првенствено као диуретик, подстиче избацивање течности и токсина нагомиланих у организму. Управо зато важи за један од најбољих биљних лекова против целулита и масних наслага које се нагомилавају у пределу бокова и задњице. Чај од раставића је проверен народни лек за мокраћне канале и бубреге. Раставић у комбинацији са глогом и матичњаком
препоручује се и људима који пате од висококг крвног притиска (због свог диуретичног деловања).
Чај од раставића углавном можете припремити тако што за литар чаја прелијете кључалом водом четири до пет супених кашика раставића. Након пола сата, чај процедите и можете га пити. Овај напитак пије се и кад је хладан, а најбоље је конзумирати га након јела.У сврху чишћења организма, чај од ове биљке могу користити и здраве особе количином највише од 2 дцл дневно у трајању
од 10 дана. Овакве третмане примењивати 3-4 пута годишње.
Раставић чај се пије и код реуме, ублажава болове и повећава покретљивост зглобова, управо због силицијума. Ова чајна мешавина се показала врло успешном код реуме:
Потребно је 50г листа брезе, пољске преслице, корена зечијег трна, тробојне љубичице, листа коприве, цвета зове, коре врбе, коре крушине. Све добро помишати да се чајна смеса сједини. У хладну шољу хладне воде додати кашичицу мешавине. Оставите нека вода прикључа заједно са чајем. Оставите нека биље испушта сокове сат времена. Испити пре оброка.
Извор: Агробизнис магазин