Раставић одличан чистач организма

Аутор: draganadpetrovic
1,6K посета

Раставић је ретка биљка у народу позната под именом Коњски Реп, због карактеристичног изгледа али и снаге коју носи са собом. Они који беру ову биљку, велику пажњу обраћају да је не оштете како би се сачувала за наредне године.
Расте на влажним и мочварним местима, крај потока, река, расте и поред пруга, на песковитивим ливадама и необрађеном земљишту. За лек се користе само иглице у сувом или свежем стању.
Раставић или преслица (Equisetum arvense), веома је богат минералима, на првом месту силицијумом, елементом који појачава везивно ткиво, јача кости, косу и нокте и делује против артритиса. Раставић садржи и сапонин еквизетонин, флавонске хетерозиде, витамин Ц, танин и горке супстанце.
Раставић се у биљној медицини користи првенствено као диуретик, подстиче избацивање течности и токсина нагомиланих у организму. Управо зато важи за један од најбољих биљних лекова против целулита и масних наслага које се нагомилавају у пределу бокова и задњице. Чај од раставића је проверен народни лек за мокраћне канале и бубреге. Раставић у комбинацији са глогом и матичњаком
препоручује се и људима који пате од висококг крвног притиска (због свог диуретичног деловања).

Илустрација: Расте на ливадама и необрађеним земљиштима/Фото: Pixabay

Чај од раставића углавном можете припремити тако што за литар чаја прелијете кључалом водом четири до пет супених кашика раставића. Након пола сата, чај процедите и можете га пити. Овај напитак пије се и кад је хладан, а најбоље је конзумирати га након јела.У сврху чишћења организма, чај од ове биљке могу користити и здраве особе количином највише од 2 дцл дневно у трајању
од 10 дана. Овакве третмане примењивати 3-4 пута годишње.
Раставић чај се пије и код реуме, ублажава болове и повећава покретљивост зглобова, управо због силицијума. Ова чајна мешавина се показала врло успешном код реуме:
Потребно је 50г листа брезе, пољске преслице, корена зечијег трна, тробојне љубичице, листа коприве, цвета зове, коре врбе, коре крушине. Све добро помишати да се чајна смеса сједини. У хладну шољу хладне воде додати кашичицу мешавине. Оставите нека вода прикључа заједно са чајем. Оставите нека биље испушта сокове сат времена. Испити пре оброка.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар