Радицине чајне мешавине у служби здравља

Аутор: draganadpetrovic
415 посета

На недавно одржаном Укус фесту у Београду, разговарали смо са са Радицом Петровић, из Бора, родом из Књажевца.Као дипломирани хемичар, своје знање је употребила да направи препарате који могу да лече депресију, дијабетес,повишен крвни притисак, различите инфекције…
Први сертификат је добила 1989.године, а други је обновила 2021 .године који је међународни и сада је званично хербалиста, или травар.

Траве скупља у подножју Старе планине и то према Мирковцу, Сврљигу, Бабином зубу и истиче да су траве јако еколошки чисте и оно што је важно је да их наша саговорница сама скупља, сама суши и сама сече, тако да нису превише саситњене и очувала је њихову енергију, тако да је њихова лековитост много боља него када се трава потпуно самеље и стоји дуже од годину дана.
-Природна богадства Старе планине мало ко познаје.И поред тога што је та планина, после Кавказа, најбогатија лековитим биљем, мало је оних који га беру и користе. Свака биљка у природи може да буде лек и храна.

Један од најлепших крајолика Старе планине је природни резерват Бабин Зуб,који се налази на надморској висини од 1.758 метара.Стрме падине, остри успони, чудесни водопади, поља шумског воћа, богате шуме, биодиверзитет (биолоска разноврсност) пружају могућност за уживање у природи како житељима тако и посетиоцима, истиче Драгица и додаје:
-На падинама њених ливада расуте су мирисљаве биљке.Дивљи здравац, суручица, хајдучка трава, дивизма,боровница, брусница, златница, вирак…шта да вам кажем права, природна апотека.
Наводи да за исту болест постоје лековите биљке које расту у пролеће, лето, јесен, па се чак и у зиму сакупља, на пример кора неког дрвећа.
– Без обзира на то колико је нека биљка лековита, људски организми се разликују неком ће помоћи, некоме неће. Зато сам дошла на идеју да правим мешавине у којима има више лековитих биљака, па је њихово дејство онда израженије. У свим чајним мешавинама обично има од три до девет биљака. Мелеми садрже у просеку три до седам различитих биљака.

Илустрација: Специјалне мешавине чајева које Радица припрема с љубављу и знањем

Радица осим чајева и мелема прави и тинктуре,чије је дејство по њеним речима много израженије него код чајева.
-Све биљке када је лиснати део у питању се суше у хладовини на промајном месту, а ако је у питању кора или корен, онда може да се то суши и на сунцу, а поента је да биљке задрже своју природну боју, каже нам Радица. Јако је важно да се биљке беру по одређеним временсим приликама, тј. када је сунчан дан, а не кишовит и кад је биљка у цвету онда је много лековитија, него кад се бере пре тога, или после тога. У случају када прави чајне мешавине где меша три биљке, а некада и
девет биљака онда постоји могућност да свачији организам мало извуче неке корисне састојке. Биљке у синхронизацији када се помешају дају неке додатне ефекте, тако да је чајну мешавину компликованије направити, али се тиме постиже јако бољи ефекат.

Илустрација: Чајеви од сасушених биљака увек се сипају у хладну воду па кувају до кључања

Објашњава и да чајеве од сушених биљака треба спремати тако што се кашика чаја потопи у хладну вод,у и полако загрева до кључања. Након тога се скине са ватре и остави да одстоји. На овај начин се, како каже, остварује боља екстракција лековитих материја из биљака.
Наша саговорница за крај истиче да јој је знање из хемије доста помогло, а и велика љубав.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар