Правилно брање и чување лековитог биља

Аутор: draganadpetrovic
513 посета

Стигао је јун а са њим и мирис липе. Сад је право време за бербу цветова који се суше и чувају наредних месеци за чај. Биље се за лечење користило од давнина, а све више се користи и данас упркос великом броју разних хемијских и синтетичких медикамента. Верује се да су прве биљке за лечење људи користили у праисторији, потом се то наставило у старом веку а употребљавали су их Сумери, Вавилонци Асирци, Египћани, Стари Грци, Римљани, као и сви остали народи у Старом веку. Чак и данас у кинеској народној медицини, осим акупунктуре, лечење биљем има изузетно важну улогу.

Количина лековитих супстанци у биљци зависи од услова у којима је узгајана: од надморске висине, температуре, влажности, од периода брања, начина брања, сушења и чувања. У различитим периодима вегетације различита је количина појединих хемијских састојака.

Како истичу стручњаци најбоље лековито биље се налази на вишој надморској висини, јер садржи велики проценат етеричног уља и активних супстанци и то биље је врло лековито и погодно за брање.

Илустрација: Цветови се суше између три и шест дана у зависности од биљке

Биљке се беру по лепом и сувом времену, никако кад је киша или роса. Спарушено биље и оно које има било какве промене на себи не би требало брати јер може да упропасти и оне убране здраве делове биљке. Приликом брања најлепше примерке би требало оставити за размножавање. Лековито биље се не бере крај путева, градова, насељених места, или било каквог другог извора загађења.

Убране делове биљке најбоље је сушити на сувом месту и промаји, а температура сушења не сме да буде виша од 40 степени. Важно је да се биqка лепо осуши како је не би напала плесан. Цветови се, рецимо, суше између 3 и 6 дана, а листови до 8 дана. Максимална температура сушења за цветове је између 35 и 40 степени, а коре у сушарама до 60 степени.

Како истичу стручњаци за лековито биље сваку врсту треба сушити одвојено да не поприми мирис или арому друге биљке. Сушењем биљка губи воду, али задржава лековита својства. Веома је важно да се не претера са сушењем јер ће се у том случају биљка распасти и измрвити. Рок трајања зависи од саме биљке али и амбалаже у којој се чува и може бити од неколико месеци до неколико година. Квалитетна амбалажа штити осушену биљку од влаге, светлости, температуре и других нечистоћа. Важно је обележити сваку кесу да се зна шта је унутра и која је година бербе.
Најважније од свега је познавати само лековито биље, начин дозирања и за коју врсту тегобе се користи. Уколико нисте сигурни питајте неког познаваоца биљака јер погрешно дозирање и употреба донеће више штете него користи по здравље, да не говоримо о неким биљкама које могу бити врло опасно уколико се не примењују на адекватан начин.

Илустрација: Најчешћа употреба лековитог биља је у виду чаја

Као и сви други лекови и лековито биље није свемоћно, али се њиме уносе многе корисне супстанце: природни антиоксиданси, флавоноиди, минерали, ензими, етерична уља, што све укупно јача организам, чини га отпорнијим,одстрањује штетне материје из организма, побољшава метаболичке процесе.

Све ливаде и пашњаци, сва брда и планине су апотеке – говорио је Парацелзус. Да не бисмо остали без тих природних апотека морамо да чувамо природу. То је једини начин да се природни лековити чиниоци у које се убраја и лековито биље сачувају и за нас и за генерације које следе.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар