Жалфија (lat. Salvia officinalis)је једна од најстаријих лековитих биљака која се спомиње и у античким списима. Још пре 2000 година стари Римљани су употребљавали жалфују на различите начине за лечење.
Чувени франачки краљ Карло велики од свег лековитог биља и највише ценио жалфију и по његовом наређењу узгајала се на манастирским поседима.И само име ове биљке потиче од латинске речи салваре,што значи спасти,спасавати, излечити… Расте на кречњаку,на сушним каменим местима уз Јадранску обалу. У Србији се као самоникла јавља у Сићевачкој клисури.

У питању је вишегодишња разграната полужбунаста биљка из фамилије
уснатица чије стабло достиже висину између 50 и 90 сантиметара. Само стабло је дрвенасто и четвроугласто у пресеку, листови су сребрнозелени због обиља длака.Цветови су плаво-љубичасти, реше
ружичасто-беличасти,изразито двоуснати и налазе се скупљени у цвасти на врховима стабљика и огранака. Цела биљка је врло ароматична,специфичног и јаког мириса. У лековите сврхе од ове биљке користи се искључиво лист који се бере у мају кад жалфија процвета.Главни лековити састојак листа жалфије је испарљиво мирисно етарско уље,које садржи тујон, цинеол и камфор, а има и доста горке материје које делују лековито.Листови жалфије пуни су антиоксиданата који имају антиинфламаторна својства и помажу у заштити од слободних радикала.Поред тога, жалфија има и антимикробна својства, због чега су је људи су користили као биљку за дезинфекцију.Једна кашичица млевене жалфије садржи 10 одсто дневне вриједности
витамина К, који је важан за здравље костију и против згрушавања крви.Жалфија је богата и магнезијумом и витамином А. Лековити састојци жалфије делују антибактеријски, противупално, површински скупљају ткиво и смањују лучење зноја. У облику воденог екстракта и тинктуре, лист жалфије се примењује споља за испирање и премазивање слузница код запаљења уста и грла. Чај од жалфије пије се код поремећаја варења и повећаног лучења зноја.Пошто жалфија садржи тујон,једињење које је токсично у великим количинама, чај од жалфије не треба пити сваког дана,а трудницама и дојиљама се не препоручује уопште да га пију.Чај од жалфије не треба пити дуже од две недеље због могућег испољавања токсичних ефеката услед присуства тујона.

Да бисте од чаја од жалфије добили све састојке потребно је правилно га припремити и конзумирати. Како кажу стручњаци две кашичице чаја треба прелити са 300 мл вреле воде,и оставите да одстоји 15 минута.Иако је горак, чај од жалфије треба пити без шећера и кад је врућ, јер чини чуда против болова у грлу и може помоћи у снижавању холестерола.
Извор: Агробизнис магазин