Опрез са чајем од жалфије

Аутор: draganadpetrovic
697 посета

Жалфија (lat. Salvia officinalis)је једна од најстаријих лековитих биљака која се спомиње и у античким списима. Још пре 2000 година стари Римљани су употребљавали жалфују на различите начине за лечење.
Чувени франачки краљ Карло велики од свег лековитог биља и највише ценио жалфију и по његовом наређењу узгајала се на манастирским поседима.И само име ове биљке потиче од латинске речи салваре,што значи спасти,спасавати, излечити… Расте на кречњаку,на сушним каменим местима уз Јадранску обалу. У Србији се као самоникла јавља у Сићевачкој клисури.

Илустрација: Листови жалфије пуни су антиоксиданаса/ ФОТО: Pixabay

У питању је вишегодишња разграната полужбунаста биљка из фамилије
уснатица чије стабло достиже висину између 50 и 90 сантиметара. Само стабло је дрвенасто и четвроугласто у пресеку, листови су сребрнозелени због обиља длака.Цветови су плаво-љубичасти, реше
ружичасто-беличасти,изразито двоуснати и налазе се скупљени у цвасти на врховима стабљика и огранака. Цела биљка је врло ароматична,специфичног и јаког мириса. У лековите сврхе од ове биљке користи се искључиво лист који се бере у мају кад жалфија процвета.Главни лековити састојак листа жалфије је испарљиво мирисно етарско уље,које садржи тујон, цинеол и камфор, а има и доста горке материје које делују лековито.Листови жалфије пуни су антиоксиданата који имају антиинфламаторна својства и помажу у заштити од слободних радикала.Поред тога, жалфија има и антимикробна својства, због чега су је људи су користили као биљку за дезинфекцију.Једна кашичица млевене жалфије садржи 10 одсто дневне вриједности
витамина К, који је важан за здравље костију и против згрушавања крви.Жалфија је богата и магнезијумом и витамином А. Лековити састојци жалфије делују антибактеријски, противупално, површински скупљају ткиво и смањују лучење зноја. У облику воденог екстракта и тинктуре, лист жалфије се примењује споља за испирање и премазивање слузница код запаљења уста и грла. Чај од жалфије пије се код поремећаја варења и повећаног лучења зноја.Пошто жалфија садржи тујон,једињење које је токсично у великим количинама, чај од жалфије не треба пити сваког дана,а трудницама и дојиљама се не препоручује уопште да га пију.Чај од жалфије не треба пити дуже од две недеље због могућег испољавања токсичних ефеката услед присуства тујона.

Илустрација: Чај од жалфије чини чуда против болова у грлу/ ФОТО: Pixabay

Да бисте од чаја од жалфије добили све састојке потребно је правилно га припремити и конзумирати. Како кажу стручњаци две кашичице чаја треба прелити са 300 мл вреле воде,и оставите да одстоји 15 минута.Иако је горак, чај од жалфије треба пити без шећера и кад је врућ, јер чини чуда против болова у грлу и може помоћи у снижавању холестерола.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар