Млати паре на шипурку, са 10 ари узме 9.000 евра

Аутор: draganadpetrovic
770 посета

Салих Ђелиловић је пољопривредник који има 72 године али и велику вољу и жељу за животом. На свом имању узгаја све што може, а нешто шта му је привукло заинтесованост јесте шипурак или шип од којег је направио, како тврди, напитак за многе тегобе.

У народу познат као шипурак, шипак, пасја ружа, дивља ружа, шип, шипурина, јесте жбунаста биљка која припада великој породициружа. Шипурак је жбунаста биљка која расте и до три метра у висину, а пре него што избаци плод, цвета светло розе или чисто белим једноставним цветовима који не личе на цвет хибридне руже на какав смо навикли.

Илустрација: Шипурак је врло прилагодљива биљка и успева у различитим условима

Нешто преко 20 сорти дивље руже-шипурка успева у нашим крајевима и због тога је широко распрострањен и прилагођен различитим природним условима.

Многи би се вероватно зачудили, али узгајање шипурка може бити врло уносан посао, преноси Youtube канал Средња Босна Данас.

Шипурак је врло прилагодљива биљка и успева готово свугде у низијским и планинским подручијима у влажним или сушним крајевима поред река у планини. Дакле, можете је пронаћи свугде, али су често плодови које даје недовољно искоришћени и поред свих својих здравствених и нутритивних предности. Последњих година сазнање о значају шипурка се мења па се све више прилагођава комерцијалној производњи.

Односно, многи пољопривредници подижу засаде шипурка и остварују значајне приходе од плода. Живи доказ за то је и седмадесетдвогодишњи Салих Ђелиловић из Средње Босне који на својој земљи има засађен велики број шипурака, парадајза, купуса, разног поврћа, али и воћа.

Своје коке којих има преко 100 такође храни органском храном од своје пшенице коју узгоји.

Илустрација: Има светло розе или бели цвет

Није крио колико зарађује

Ђелиловић је детаљно објаснио како изгледа узгајати шипурак и колику зараду то може да донесе.

„Ове године је род шипурка квалитетнији него прошле године. Нема флека, нема ништа на себи. Такође је много крупнији него што је био прошле године. Захваљујући чему? Не знам ни сам. Пустио сам ове године кокошке да мало прођу туда и потребе инсекте, можда је због тога“, објаснио је Ђелиловић.

Он је казао да је квалитет његовог шипурка јако добар и природан, те да постоје и други начини да се ова јако здрава биљка, богата витамином Ц унесе у организам, осим кроз чај, што је најчешћи принцип.

„Квалитет мог шипка је одличан. То је све природно и непрскано. Зато долазе многи људи да купују мој шипурак и да од њега праве џем. Прошле године сам педесет одсто рода продао грађанима. Наплаћивао сам килограм по две марке, а на пијаци се кретао између две и по и три. Довољно је пет кила шипурка за једну четворочлану породицу, па да имају џем током целе године.Такође, а ја то радим, шипак може да се меље у брашно, и онда ујутру попијеш две кашичице тог брашна са водом, јако је здраво, то су ми доктори потврдили. Чист витамин Ц, непрерађен. Имам 72 годину, а до сада ниједну таблету у животу нисам попио, ниједан лек“, објаснио је пољопривредник.

Илустрација: Од овог лековитог плода може добро да се заради

Салих је простом рачуницом доказао да зарада од шипурка може и те како да исплати.

„На површини од 10 ари род може бити и до 600 килограма, а ако узмемо да је цена 30 марака, дође се до зараде од 18.000 марака или око 9.000 евра – каже Салих.

Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4272934/salih-samo-od-sipurka-zaradi-9-000-evra-video

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

4 коментари

Vladeta 24. октобар 2023. - 19:16

Pa odlučite se jeli cena 2-3 marke ili 30 maraka. Pa i da je 30 maraka (a nije) ima tu posla lepog i trnovitog. Treba obrati taj šipurak ako ništa drugo.
Čemu služe ovakve lažne vesti? Vl novinari ste izgubili svako poverenje, neće vam se moći verovati ni kad istinu napišete.

Одговори
Milan 25. октобар 2023. - 09:18

Kako kaže salih. “ Cena ploda na pijaci dve i po. Tri marke… To je oko jedan evro.. ako sa povrsine od deset ari ubere 600 kg. To je prostom racunicom 900 eura… A ne devet hiljada. Znaci neko laze…. Sramota

Одговори
Mica 27. октобар 2023. - 12:54

Kao i moji predhodnici isto pitanje 600kg x 3marke =1800 a ne 18000
Ko da plati 30 po kg. Ko je ovde lud

Одговори
Aca 25. октобар 2023. - 15:26

Znate onu novinarsku;nadnica za branje malina pet hiljada pa puta trideset dana,silne pare a oni nebi mogli da beru ni dva dana al’ lepo zvuči

Одговори

Оставите коментар