Маслачак је врло распрострањена биљка препознатљива по својим жутим цветовима. Већ вековима се користи у исхрани, али и у лековите сврхе. Јестива је комплетна биљка од корена преко стабла и лишћа до цветова. Ово је једна од првих биљака које цветају већ почетком марта, па је зову и витаминска пролећна бомба. У званичној фармакологији користи се биљка док цвета (од марта до маја) док се у народној медицини користи и пре цветања
када се бере лишће, док се корен вади у рано пролеће или рану јесен.
Цењен међу Индијанцима
Маслачак (lat. Taraxacum officinale) је вишегодишња зељаста биљка из породице главочике. Расте у умереним климатским условима на травњацима, поред пута, река и језера јер воли влажно тле. Због ароматично-горког укуса у народу је позната и под именима горко зеље, попина погачица, жутиница, жућаник, жуто зеље, млечика. Порекло маслачка није познато, за лековита својства ове биљке знали су још стари Грци и Арапи који су је користили да умире болове у стомаку. У средњем веку на цени је била млечна, бела течност која се цедила из стабљике јер се
веровало да помаже код болести очију. У традиционалној кинеској медицини маслачак се користи за стомачне тегобе посебно код упале слепог црева, али и приликом проблема у дојењу код породиља који настају приликом запаљења млечних канала или недостатка протока млека. Маслачак је био изузетно цењен и међу северноамеричким Индијанцима. Маслачак, као лековиту биљку први је почетком 16. века описао немачки ботаничар Хиеронимус Бок.
Маслачак достиже висину између 20 и 25 сантиметара, има вретенаст кореном који је изузетно разгранат при површини земље и може да достигне величину и до пола метра. Стабљика је шупља изнутра, а читава биљка садржи млечни сок емулзију беланчевина и смоле горког укуса, док је цвет јарко жуте боје. Период цветања је од марта до маја после кога се појављује семе у облику беле,памучасте лоптице. Свако семе има ваздушасти реп како би га
ветар лакше разнео. Као храна маслачак се најчешће користи као салата за које се употребљава младо лишће у рано пролеће. Листови маслачка садрже 16 до 18 посто витамина Ц и три процента гвожђа много више него спанаћ. Младо лишће пре цветања може да се бере и осуши на промаји, а потом да се касније припрема као чај.Салата од маслачка прочишћава крв, подстиче мокрење и ублажава болове код обољења жучи и јетре, док чај од младог лишћа
ублажава уринарне инфекције.
Лековита својства
Лековита својства маслачак има захваљујући свом хемијском саставу. Садржи горке материје, смоле, восак, етерична уља,флавоноиде, инулин, хетрерозиде…Ова биљка је богата витаминима А и Б, органским киселинама, минералима посебно калијумом,натријумом и магнезијумом. У народној медицини користи се као горко средство (колагог) за смањивање масноће у крви,цветови за припрему сирупа сличног меду који се користи за јачање организма, чишћење крвних судова, бронхитис, прехладу,упалу деси и регулисање варења. Од прженог корена може да се направи замена за кафу.
Некада се сматрало да је маслачак добар за оне са слабим стомаком, а новија научна истраживања су доказала да поред проблема са стомаком ова биљка повољно утиче на јетру и жуч јер поспешује стезање жучне кесе чиме се вишак жучи потискује у црево. Најлековитији и најделотворнији је свеже исцеђени сок од младе биљке који се препоручује за ублажавање стомачних тегоба и хемороида. Маслачак је изврстан диуретик, чисти крв,
помаже у лечењу гихта, анемије, реуматизма, чирева, код упале бешике, отвара апетит. Лековитост маслачка потврдили су и научници који су током истраживања на животињама уочили да ова биљка утиче на регулисање нивоа шећера и лошег холестерола у крви. Горки састојци, инулин и полисахариди присутни у корену маслачка повољно делују на равнотежу цревне флоре, а сама биљка има антиоксидативни ефекат на комплетан оранизам. Ипак пре
коришћења требало би се консултовати са лекаром или искусним траваром.
И за крај вам поклањамо рецепт за изузетно здрав а заборављени сируп од цвета маслачка.
Сируп од маслачка
Потребно: 2 литре воде, две велике шоље цвета од маслачка,
килограм меда, сок од два лимуна.
Припрема: У води прокувајте цветове маслачка, процедите кроз
танку газу, па сок вратите на тиху ватру. Додајте мед и сок од
лимуна па кувајте на лаганој ватри уз константно мешање док се
сок не згусне и постане сируп.
Извор: Агробизнис магазин