Лековите бобице по одличној цени а расту у природи

Аутор: draganadpetrovic
537 посета

Доста људи одлучује се да из града пређе да живи у селу и покрене неки свој бизнис, како због добре зараде, тако и због мирнијег начина живота.

Држава даје олакшице за оне који се одлуче на овакав потез, а уколико су вредни за неки од ових бизниса уз мало улагања могу добро да зараде.

Једна од биљака на којима је могуће одлично зарадити добро је, веровали или не – клека.

Последњих година цена клеке је скочила, а килограм је достигао и 650 динара, јер без икаквог улагања, прскања хемикалијама, окопавања и плевљења клека роди пуним родом сваке треће године, тако да су кршеви и орнице у јесењим данима били пуни народа.
– Од клеке смо увек лепо зарађивали, децу школовали, кућили куће и колико год да наберемо знамо да нам остаје чист новац јер ништа нисмо уложили у гајење ове биљке. Откупна цена поприлично варира, прошле године је само ођедном са 400 пала на 280 динара. Ове године ситуација је доста другачија, род је умањен за неких 80 одсто, јер је било лоше опрашивање, родило је само око 20 одсто. Стога је потражња велика, а понуда мала. Откупна цена се сада креће и до 600 динара, 650 на велико – кажу мештани Негбине надомак Нове Вароши, који деценијама иду у поход на лековите плаве бобице.

Илустрација: Бобице клеке су врло тражене због лековитих својстава

Осим у прозводњи џина, клека се показала као изузетно тражена и корисна у фармакологији и хемијској индустрији. Од ње се праве етирична уља, креме и парфеми. Сушена бобица клеке се циклирањем (млевењем) користи у месној индустрији као адитив у сухо – меснатим производима, даље се ситним паковањима купује у трговини, а домаћинства је купују за додатке куваних јела, попут купуса или сарме.

Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4232692/za-kilo-ovih-bobica-u-srbiji-placaju-i-do-650-dinara-prosle-godine-bile-upola-jeftinija-ko-zna-gde-ih-ima-opario-se

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар