Лаванду, смиље и жалфију нема ко да бере

Аутор: Gdjakovic
423 посета

Дневница 4.000, али ради се 10 сати и сви би нешто боље: Србија од великог извозника дошла до увозника лековитог биља
У току је сезона брања лековитог биља, а упркос томе што има повољне географске и климатске услове за његово гајење, Србија нема много плантажа лековитог биља пошто потенцијал није довољно искоришћен. Све је теже наћи раднике, а гајење ових врста не доноси ни велики профит.

ДЕВОЈАЧКО ОКО ЦВЕТ ОТПОРАН НА СУШУ И ВРУЋИНУ

Породица Милисављевић је плантажу лековитог биља направила пре десет година у селу Јабланица у подножју планине Ртањ. Лековите биљке морали су сами да посаде како би завршиле у кремама за лице, пошто из годину у годину засади постају све већи, док је радника све мање.

Тренутно лаванду, смиље и жалфију нема ко да бере.

„Нема људи, неће да раде и дневнице су сваке године све веће. Ове године ће дневница износити 4.000 динара. Лети се ради 10 сати, са паузама наравно и око биљака се ради увек по највећем сунцу, зато нису увек вољни да раде и нађу неку бољу варијанту“, каже за Еуронеwс Србија произвођач органске козметике „Роyалбалм“ Катарина Милосављевић.

Због недостатка радне снаге и недовољне исплативости, оваквих плантажа у Србији нема много. Под лековитим биљем је између 1.700 и 3.000 хектара што је мање од један одсто укупне пољопривредне производње.

Катарина и Слободан Милосављевић

„Понекад морамо да одемо и 30, 40 километара од овог села како бисмо набавили радну снагу, која је највећи дефицит у овом окружењу и мислим да ће тај тренд наставити да расте у наредним годинама“, рекао је за Euronews Србија произвођач органске козметике „Роyалбалм“ Слободан Милосављевић.

Лековито биље највише се гаји на Тари, Повлену, Маљену, у околини Сокобање, али и у Делиблатској пешчари и на Фрушкој гори. Због недовољне количине лековитих врста у Србији Институт за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ принуђен је да сировине увози.

СИРОТИЊСКА ЈЕЛА ОД КОЈИХ СМО ПУЦАЛИ ОД ЗДРАВЉА

„Увозимо почев од белог слеза, који нам је врло интересантан, који се може гајити на територији наше земље, али потребна је велика количина радне снаге немамо могућности да производимо, намеће се потреба да увозимо до свих других врста које се могу лакше убирати али за које је потребна већа количина радне снаге“, каже за Euronews Србија директор института „Др Јосиф Панчић“ Милан Лукић.

Др Милан Лукић

Иако тренутно не користи тај потенцијал, Србија је осамдесетих година била највећи извозник лековитог биља у Европи, а Лукић сматра да се оваква ситуација може превазићи већим финансијским средствима које ће министарставо или држава дотирати по једном хектару.

Како да научите штене да не пишки по кући

Иначе, потражња за лековитим биљем у свету је све већа. Статистика показује да је 2021. године промет лековитог биља и производа од лековитог биља на светском нивоу износио 100 милијарди долара, а процењује се да ће у 2028. години достићи 390 милијарди долара.

Аутор: Наташа Јовановић

Извор: Dnevnica 4.000, ali radi se 10 sati i svi bi nešto bolje: Srbija od velikog izvoznika došla do uvoznika lekovitog bilja (euronews.rs)

Srodni tekstovi

Оставите коментар