Клека као апотека

Аутор: draganadpetrovic
993 посета

Република Српска, односно њени брдски и планински терени, препуни су клекових бобица који су због своје љековитости идеалне за употребу током зимских мјесеци.
Клека Јуниперус цоммунис расте на брдовитим и планинским пређелима, а веома је цијењена у народној медицини, а позната је и под називима: клековача, клекиња, вења, фења, кадик, брињ, ресница, смрека, смрика, обична боровница, боровица, смрча.
Клека је четинарски грм који нарасте у висину 0,5 до 7 метара и лако познаје по игличастим листовима. Из једне основе израстају три иглице (листа), а најцјењенији су плодови клеке.Од клеке се у народној медицини најчешће употребљавају бобице, али је читава биљка љековита. Клека је дводома биљка, у пазушцима листова се развијају мушки и женски цвјетови. Цвјета током априла и маја. Мушки цвјетови су жуте боје, док су женски цвјетови зелени. Плодови дозријевају тек друге години током јесени. Незрели плодови су зелени, а зрели су тамнољубичасти, прекривени пепељком попут плода шљиве.

Илустрација: Лековите бобице могу да се користе на разне начине/ Фото: Pixabay

Сушење и кориштење
Зрели плодови су меснати и беру се током јесени. Сушење се обавља у танком слоју на мјесту са добром вентилацијом и уз често превртање. Конзумирају се искључиво црни плодови. Плод клеке се користи у гастрономији Европе и Индије. Алпски народи клеку користе у јелима од киселог купуса и меса, посебно када јеу питању месо дивљачи.
Осим плода клеке – бобе, користе се младе иглице и младе гранчице које се беру од априла до јуна. Гранчице клеке се суше и чувају се на тамном, сувом и хладном мјесту. Само дрво клеке је подесно за резбарење и израду намјештаја. Одликује се лијепом бојом дрвета.Љековитост клеке је позната од давнина. Клека је диуретик, помаже код отеклих ногу, назеба, астме, кашља, вирусних инфекција, код проблема са дигестивним трактом, чисти организам од нагомиланих отрова, потиче знојење, излучивање урина, чисти крв и јетру, побољшава апетит.
Списак обољења код којих помаже клека је много дужи. Помаже и код обољења бубрега, мада се не смије користити у претјераним количинама јер може довести до контраефекта. Труднице треба да избјегавају клеку. Као све биљне лијекове и клеку користите уз консултације са вашим љекаром.

Чај од бобица
За припрему овог чаја узимају се осушене, смрвљене бобице и прелију са врелом водом. Након 5 минута чај се проциједи. Током дана се требају попити 3 шоље овог чаја како би се потакнула измјена материја у организму и испољио ефекат дејства клеке.

Тинктура од клеке
100г самљевених бобица прелити са 0,5л неког алкохола (ракија или коњак). Овако потопљена клека остаје 4 до 5 дана, а након тог периода, када клека омекша, садржај проциједити. Током седмице се тикнтура узима једном или два пута у количини 15 до 20 капи дневно. Конзумира се са шећером, водом, у чају или супи.

Илустрација: Од клеке се праве чајеви, тинктуре и чувена ракија клековача/ Фото: Pixabay

Клековача – ракија од клеке
Потребно је припремити прозирну стаклену боцу у коју убацимо 15 плодова клеке и прелијемо са 1л ракије шљиве или јабуковаче. Боца треба да стоји на Сунцу до 40 дана. Повремено протрести боцу. Ракија од клеке има специфичну жуту боју. Ово је ракија од клеке како се може припремити у кући.
Права клековача се добија када се плодови клеке користе са плодовима шљиве или се додају у меку ракију. Специфичан окус ракије се постиже пажљивом дестилацијом. Ракија се користи и за облоге код болних зглобова, артритиса, гихта.

Вино од клеке или клекина туршија
Ово љековито вино се припрема од 20 кг клекових бобица које се очисте од нечистоћа и оперу, 20кг свјежих плодова крушке (најбоље је узети плодове старе сорте крушке такише). Плодови се смјесте у веће буре и прелију са 100л воде. Чува се у просторији са собном температуром. Буре није потребно херметички затворити како би се размјена гасова вршила слободно. Прекрити га крпом. Послије 8 дана врши се претакање. Након претакања сачека се још десетак дана како би се слегао талог и пиће је спремно за употребу. Када год се одређена количина одлије можемо долити чисту воду.

Илустрација: Клека може и у туршију/ Фото: Pixabay

Осим бобица клеке и дивље крушке код припреме овог вина (воћне туршије) можемо додати дивље јабуке, плодове шипка. Ово вино помаже код проблема са стомаком, код опстипације, нередовног мокрења, хемороида, подиже имунитет. Компот за боље варење хране и јачање апетита Компот се добија када се плодови клеке скувају са шећером. Компот се пије, а плодови се поједу.

Извор: https://seesrpska.com/zdravlje-iz-klekinih-bobica-kleka-kao-apoteka/

Srodni tekstovi

Оставите коментар