Каранфилић – поможе код стреса, убија упорне бактерије, смањује бол зуба…

Аутор: Gdjakovic
788 посета

Ова биљка расте у тропској клими, а њени листови и цветови се користе у кулинарству и као састојак за прављење етарског уља.

Ботаничке карактеристике: Биљка каранфила има висока колена и густе грмове јарко зелених, сјајних и меких листова. Цветови каранфила су бели, са црвеним рубом у средини. Плодови каранфила су црвени и округли, а када сазрију постају црни.

Примена: Листови и цветови каранфилића се користе за добијање етеричног уља које се користи у парфимерији, козметици, кућној хемији и фармацеутској индустрији. Осим тога, каранфилић се користи као зачин у кувању, а његови цветови се користе за припрему чаја.

Традиционална медицина: У традиционалној медицини, каранфилић се користи за лечење разних болести, укључујући грчеве у стомаку, мучнину, главобољу и стрес. Међутим, треба напоменути да су подаци о лековитости каранфилића углавном засновани на традиционалној медицини и да недостају докази добијени из клиничких испитивања.

Напомена: Прекомерна употреба каранфилића може довести до нежељених ефеката, укључујући главобољу и мучнину, па се пре употребе ове биљке препоручује консултација са специјалистом. Такође, неке врсте каранфилића садрже токсичне материје, па се препоручује употреба само каранфилића који је сигуран за конзумацију.

Коришћење каранфилића као зачина у кувању или за прављење чаја обично није проблем ако се користи у нормалним количинама. Међутим, употреба етеричног уља каранфилића као адитива у козметици, кућној хемији или фармацеутској индустрији може захтевати посебну пажњу и консултације са стручњаком о трајању употребе.

Ако се каранфилић користи у медицинске сврхе, трајање употребе зависиће од специфичне болести и стања пацијента. Препоручује се да се консултујете са стручњаком како бисте одредили одговарајуће трајање употребе.

Каранфилић (Sizigium aromaticum) се углавном узгаја у тропским и суптропским регионима, укључујући Индију, Индонезију, Малезију, Турску и Египат. Ова биљка воли влажну и топлу климу и расте у брдовитим и густо насељеним подручјима. Осим тога, каранфилић се узгаја у неким деловима Јужне и Централне Америке, као и на неким острвима у Тихом океану. Укупно, каранфилић се може наћи у многим тропским и суптропским земљама широм света.

Не постоји доказана медицинска употреба каранфилића или каранфилића за лечење било које болести. Међутим, неке биљке које садрже каранфилић, као што је етерично уље каранфилића, користе се у традиционалној медицини у различите сврхе, укључујући:

Лечење несанице и грчева: каранфилић се сматра седативима и антиспазмодицима, и може се користити за ублажавање грчева и побољшање способности да се заспи.

Смањите стрес и анксиозност: Етерично уље каранфилића се сматра опуштајућим и умирујућим и може се користити за смањење стреса и анксиозности.

  1. Тинктура каранфилића: Ова тинктура се може припремити тако што се цветови каранфилића потопите у алкохол или вотку и оставите неколико недеља. Након тога, тинктура се филтрира и може се користити за ублажавање стреса и анксиозности.
  2. Купка од каранфилића: купка од каранфилића се може припремити додавањем неколико капи етеричног уља каранфилића у топло водено купатило. Ова купка се сматра умирујућом и може помоћи у смањењу стреса и анксиозности.
  3. Чај од каранфилића: Чај од каранфилића можете припремити тако што ћете кашичицу осушених цветова каранфилића потопити у кипућу воду и оставити да одстоји неколико минута. Овај чај се сматра седативом и може вам помоћи да боље спавате.

Фото: Pixabay, https://www.agrotv.net/dominantni-karanfilic-zacin-lek/

Srodni tekstovi

Оставите коментар