Каква ће бити зарада на маку ове године?

Аутор: Gdjakovic
51 посета

Пољопривредници из Падине у општини Ковачица приводе жетву мака којег су јесенас посејали на око 200 хектара и нису задовољни приносима од око 600 килограма по хектару, јер је киша стигла када је није требало, пре и током цветања.

– Суво и топло време маку годи једино у то време, а од сетве до цветања захтева мање топлоте а више влаге. Зато су приноси испод просечних – око 600 килограма по хектару са којима нисмо задовљни – казао је за „Дневник” дугогодишњи произвођач мака Миша Хромчик. – Има поља где је род и нижи испод 600 килограма и ти пољопривредници би могли остати без зараде и доћи у недоумицу шта је боље сејати пшеницу или мак.

По хектару, додао је, у солидним годинама мака треба да буде 700 до 800 килограма по хектару, али спомиње да је било лета када је рода било и тона по хектару.

1,6–1,7 евра килограм мака на словачком тржишту

Хромчик каже да на нашим њивама има око 1.000 хектара под маком чији род углавном завршана на домаћем тржишту, премда има пољопривредника који га као и земљорадници из Падине продају у Словачку.

– Мак се гаји око Бачке Тополе, Бечеја, Српске Црње…. Прошле јесени по први пут посејан је у Сакулама код Опова на 15 јутара. Земљорадници га сеју уместо пшенице, сунцокрета…. Успева на свим земљиштима и није захтевна биљка- појашњава за наш лист Хромчик.

Због кише која је умањила род падински произвођачи очекују да ће га бити мање и на другим њивама у АП Војводине , и неће журити да га продају, ни домаћем тржишту ни у извоз у Словачку, где су мак ранијих година искључиво продавали због добре иноцене и услова које су им обезбеђивали словачки прерађивачи током производње.

– У Словачкој жетва мака предстоји у августи, па ћемо чекати да видимо колико ће га они мати . Са тренутном ценом мака на тамошњем тржишту од 1,6 до 1,7 евра не уклапамо се у трошкове производње. Ранијих година килограм мака смо продавали за 2 до 2,2 евра словачким велетрговинама, али су сада цену спустили , јер су повећали површине под маком. Заједно са Чесима имају ове сезоне 40.000 хектара, а прошле године мак су скидали са 26.000 хектара. С друге стране ми нисмо више уговорима обавезни да мак одмах продамо већ сада можемо да пратимо берзанске цене и одлучујемо када ћемо изађи на словачко тржиште. А пошто се мак може чувати нема разлога да журимо, јер у жетву нисмо кретали док влажност мака није била између шест до осам процената.

600 килограма принос по хектару

Хромчик наглашава да словачком тржишту продају мак из чауре, као полупроизвод у којем се налази осам до десет посто нечистоће.

– Такав мак словачки прерађивачи дорађују по стандардима ЕУ, јер ми немамо машине за ниво чистоће који се тамо захтева – каже Хромчик.

З. Делић

Извор: Дневник.рс

Srodni tekstovi

Оставите коментар