За 4 дана заради 1.000 евра од шумских плодова

Аутор: draganadpetrovic
478 посета

Брачни пар Памић из Фојнице већ десет година бере шумске плодове. Од вргања и боровнице па све до бруснице и то баш у Брусници, где имају и своју викендицу.

Тај дан су убрали 30 килограма бруснице и зарадили ни мање, ни више него 300 КМ – босанских марака што је у ствари 150 евра.

Некада су дневно брали и по 50 килограма бруснице и за дан зарађивали 500 КМ (250 евра).Ако нема довољно купаца да плате килограм бруснице по цени од 5 евра, онда робу предају велетрговцима по нешто сниженој цени, забележио је својом камером Срећко Стиповић који шпарта Босном бележећи овакве приче. Држали су некад и овце и краве али данас искључиво раде шумске плодове.

Кад је сезона, његова супруга каже да беру два-три дана заредом, па онда мало одморе.

А шта кад нема брусница?

И кад не беру, Фахрудин је вредан – онда иде у надницу на грађевини или заједно пласте сено за стоку код свих који их позову.

Илустрација: За два сата наберу 30 кг шумске бруснице

Никад код приватника, увек и само свој газда

Фахрудин никада није радио у приватној фирми. Одувек је свој газда.

Пошли ујутру у 8 и за два сата набрали 150 евра

Газда куће и глава породице испричао је како су пошли ујутру у 8, брали два сата и набрали 30 кг бруснице, односно 150 евра!

– Значи 30 кила по 10 марака, то је 300 марака – чудио се новинар, на шта му је Фахрудин рекао: Сваком је Бог дао, ал народ неће радит’…

Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4251334/od-berbe-brusnica-zarada-i-do-1-000-evra

ФОТО: Pixabay

 

 

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар