Да ли сте попили скоро чај од руже? Ако нисте прочитајте текст па сами одлучите!

Аутор: Gdjakovic
349 посета

Ружа је краљица цвећа која осваја својом јединственом, софистицираном лепотом и слатким заводљивим мирисом. Према пронађеним фосилним остацима верује се да је ружа најстарије цвеће које човек почео да гаји. Осим у декоративне сврхе ружа се користи у козметологији, неизоставни је део најфинијих парфема а има и лековита својства. Некада давно била је неизоставни зачин многих посебно медитеранских јела, али се све мање користи као храна јер наука оспорава њена лековита својства иако се као народни лек користила хиљадама година.

Од Римљана до Џорџа Вашингтона

Према документима из 50 године нове ере у време античког Рима руже су се гајиле на огромним плантажама како би се обезбедили лековити екстракти али и као састојак за кување. Гледано кроз историју стари Римљани су били велики обожаваоци овог цвета. Осим у декоративне сврхе када су се латицама ружа посипале чак и улица у време светковина, ово је био најпопуларнији  цвет за украшавање зграда, имао је своје место у дуборезу намештаја, на сликама… Велики поклоник ружа био је Џорџ Вашингтон први председник Америке, али и први узгајивач ружа у САД, који је једну сорту назвао по својој мајци Мери Вашингтон.

Ружа (лат. Rosa) је род дрвенастих биљака из истоимене породице. Њено име води порекло од грчке речи „rhodon“ која значи деликатно или нежно. У питању је вишегодишња зељаста биљка која може да расте и у облику грма или стабла. Корен је дубок и разгранат, стабло је у доњем делу усправно, а закривљује се према врху. Младо стабло је зелено и глатко, а касније може постати делимично дрвенасто са трњем, које временом поприма смеђу или црвенкасту боју. Млади листови су црвенкасти али врло брзо добију зелену боју са назубљеним ивицама. У зависности од врсте цвет је најчешће велик и састоји се од нежних латица поређаних у неколико редова. Постоје на стотине хибрида ружа најразличитијих нијанси и боја, цветају од маја до касног лета. Воде порекло од дивље руже која даје јарко црвени плод шипурак који је познат по својим лековитим својствима. Плодови су дугуљастог облика који у себи садрже већи број угластих, длакавих семенки. Сазрева у септембру и октобру а има специфичан мирис и слатко-кисели укус.

Шипурак има велику количину витамина Ц, чак 20 пута више него лимун. У већим количинама има и витамин А, калцијум, гвожђе, пектин витамин Е, селенијум, манган и витамина из Б комплекса. Такође, садржи и нешто умеренију количину магнезијума, фосфора, калијума, сулфура, силицијума… Користи се за припрему чаја за јачање имунитета, сокове, мармеладе чак и вино. Плод дивље руже има воћне киселине које играју значајну улогу у лечењу болести мокраћног мехура и бубрега посебно у превенцији бубрежног и мокраћног каменаца. На природан начин штити и варење, подстиче  и регулише дигестивни тракт без штетних нуспојава. Шипурак помаже код свих желудачних тегоба: зауставља пролив, надражај желуца, повраћање и благотворно делује на обнову желудачне слузнице. Природни је диуретик и помаже телу да се ослободи токсина као и регенерацију целог организма.

Штити од упала, чува јетру

Украсна ружа можда нема баш толико лековитих својстава као шипурак дивље руже, али се такође користи као народни лек. Латице ружа се употребљавају за припрему чаја који садржи здрав природни кофеин. Он помаже у борби против упала и даје енергију. Кофеин из ружиног чаја потпуно је природан и благотворно утиче на здравље, па лако може заменити кафу и енергетске напитке који могу бити опасни по организам.

Ружин чај је богат антиоксидантима, садржи галну киселину која се бори против слободних радикала и тако смањује ризик од срчаних обољења, дијабетеса и разних врста упала у организму. Овај чај посебно је намењен женама јер успешно смањује менструалне болове. У кинеској традиционалној медицини чај од латица ружа сматра се за изузетно лековит и верује се да помаже у смањењу стреса, лечи бактеријске инфекције, чува јетру. Чај од руже може се правити од свежих латица, пупољака и листова, али интензивнији укус имаће онај од сушених ружа.

Међутим, саветује се опрез пре употребе ружиног чаја и не би требало да се користи без консултације са лекаром зато што код појединих људи може изазвати анксиозност и висок притисак.

Осим за чај латице ружа могу да се користе за припрему разних напитака, ликера, ружине водице, сока… У Шведској се користе за супу од ружа једну врсту десета док је код нас најпознатије слатко од ружа које су правиле наше баке и прабаке а које, на жалост, полако пада у заборав.

Драгана Петровић

Srodni tekstovi

Оставите коментар