Време је за сремуш и чишћење организма

Аутор: draganadpetrovic
657 посета

Рано пролеће је време када се у шумама, али и на градским пијацама може пронаћи сремуш, невероватно лековита и веома укусна биљка. Новинар и народни травар Момчило Антонијевић открива како се користи и за шта се употребљава ова биљка, која се у народу назива и дивљи бели лук или медвеђи лук.По народном веровању сремуш је прва ствар коју медвед поједе кад се пробуди после дугог зимског сна. Наводно, ово је још један доказ да животиње инстинктивно знају шта је добро за њихово здравље, јер је сремуш иделно средство за чишћење организма од токсина накупљених током зимских месеци.
„То што важи за медведе, важи и за људе“, наглашава Момчило Антонијевић. „Свима искрено препоручујем да искористе ове ране пролећне дане када је сезона сремуша у току. Може да се купи и на пијацама, а можете да га уберете и сами“, додаје народни травар.

После тог зимског периода, када смо јели јако много масне хране, која не делује добро на наш кардиоваскуларни систем, сремуш се појављује буквално као спаситељ, који ће да очисти наше крвне судове и помогне нашем срцу да нормално ради, наглашава Антонијевић.
„Да бисмо постигли потпун ефекат и очистили организам, потребно је да сремуш једемо сваки дан, у континуитету две недеље“, наглашава народни травар.

Илустрација: Да би се постигао пун ефекат потребно је јести сремуш две недеље сваки дан/ФОТО: Pixabay

Сремуш може да се користи само као свеж. Не може да се суши нити конзервира на било који начин, осим да се направи тинктура. Такође, било би добро сремуш што мање сецкати.
Делује и на бактерије и на гљивице

Доказано је чак и антивирусно дејство сремуша, посебно на вирус грипа и неке друге вирусе.

Количина етеричних уља и активних једињења у сремушу је таква да бактерије не могу да постану резистентне. Сремуш, као и његов питоми рођак, бели лук, садржи сумпорна једињења која делују антибактеријски.

„Уколико имате системску кандидијазу, идеално би било да користите сремуш, пошто он садржи и пребиотике, једињења која су заправо храна за корисне бактерије у нашем организму, како бисмо победили гљивичну инфекцију која се појавила у нашем телу“, додаје Антонијевић.
Како се припрема

Сремуш може да се пржи са јајима, може да се додаје у проју са сиром, може да се меси хлеб са сремушом, али генерално, уколико га користимо да очистимо кардиоваскуларни систем, најбоље је да буде свеж.

Момчило Антонијевић препоручује и један занимљив рецепт за припрему салате од сремуша. Потребно је исецкати једну везу сремуша на крупније комаде. Од зачина ставити само мало соли и кисело млеко, по могућству овчије. Уместо уља, додати мешавину млевених семенки – рецимо сирову бундевину голицу и сунцокрет.
Капи од сремуша

Капи од сремуша за чишћење крвних судова, против повишеног холестерола и високог притиска, превентивно делују против срчаног и можданог удара.

Илустрација: Сремуш има доказано антивирусно дејство/ ФОТО: Pixabay

Сто грама што свежијих листова сремуша доборо опрати, исецкати и ставити у чисту теглу, па прелити са 300 милилитара седамдесетопроцентног алкохола. Теглу добро затворити, промућкати и оставити на тамном и хладном месту две недеље, уз чешће мућкање.

Након две недеље течност процедити, оставити да се избистри, па пажљиво одлити од евентуалног талога. Сипати у чисте стаклене бочице и чувати на тамном месту.

Пије се три пута на дан по 15 капи размућених у млаком чају од ланеног семена.

Обратите пажњу када берете сремуш у шуми

Сремуш расте у листопадним шумама и има га по нашим планинама. Међутим, у пролеће када је сремуш још увек млад и мали, лако може да се помеша са изузетно отровном биљком, мразовцем.

Лако ћете проверити да ли је у питању сремуш ако прекинете лис и видите да ли се шири препознатљиви мирис на бели лук. Лист мразовца не мирише.

Илустрација: Обратите пажњу кад берете сремуш да га не побркате са другим често отровним биљем/ ФОТО: Pixabay

Ако вам се случајно поткраде неки лист мразовца, у току јела ћете осетити снажан укус љутине, онда одмах испљуните, јер сте вероватно убрали козлац или неку другу биљку. Без панике, испљуните, исперите уста и попите активни угаљ или јаку кафу, препоручује Антонијевић.

Извор: https://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/481/zdravlje/4757166/tajna-bilja—sremus-momcilo-antonijevic.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар