Будућност српске пољопривреде: Камилица на 14 хектара

Аутор: draganadpetrovic
1,K посета

Сви смо свесни чињенице да живимо у веома загађеној околини, тако да смо постали осетљиви и на сам помен хемијских препарата за заштиту биљака. Већ дужи низ година на цени је „органска храна“. У органској пољопривреди забрањени су сви синтетички пестициди и хербициди. За заштиту биља се користе углавном биљни преперати и најчешће се користе као превентивна средства.
Наш колега Славиша Дабижљевић, аутор емисије Откос посето је једно такво газдинство које се бави органском производњом камилице.Золтан Курунци, доктор наука у пољопривреди, из Банатске
Тополе, бави се органском пољопривредом лековитог биља.

Илустрација: Камилица се сеје на површину земље/ Фото: Pixabay

Како је истакао Золтан, има јако мало своје земље, стотинак хектара, и по његовим речима то је мало за ратарење. За неку озбиљнију причу треба више хектара, и то је разлог зашто се одличио да са братом крене у органску производњу камилице на 14 хектара.
„Код камилице је веома битно знати посејати камилицу, јер је семе јако ситно, са доње стране му је потребна капиларна вода, да би могло да клија, а одозго треба светлост да би клијала. Не сеје се у земљу него на површину земље. Треба погодити моменат за сетву, пред кишу, или да се наводњава,да
се семе залепи за земљу јер семе може да одува ветар, прича Золтан и додаје:
,,Камилица се сеје од септембру до краја октобра. Ове године је добро родила, мада је било кише па је мало полегла. Принос би требао да буде тона сувог цвета по хектару.
Ова породица има од колица до прикључних машина и сушаре, производ домаће памети.
„Када сам одлучио да се бавим производњом лековитог биља, тражио сам по интернету и стално се појављивало Еуро Прима Србија. Они имају најбољу линију за убирање и дораду лековитог биља, најбоље су у Европи“- истиче Золтан.
Код њих је купио комбајн, машине за дораду, али и сушару ове године. Самостално ради све од сетве до жетве. Из приколице камилица иде у машину где се одваја цвет од зелене масе, након тога цвет иде у сашару, па када се осуши онда иде кроз још једну машину, која откине петељку и остаје цвет.

Илустрација: Жетва камилице

Пакује се и иде на паковање, мала паковања иду у продавнице здраве хране, или у велике кутије па иде у извоз. Камилица се гаји ради добијања цветних главица. Последњих година се производи и етарско уље, које се добија дестилацијом камилице у цвету.
Цвет камилице се употребљава у народној и научној медицини као неотровно и нешкодљиво средство против упала коже и слузокоже. Даје се за лечење разних опекотина и рана, за испирање очију и др. Прање главе јаким чајем (инфузумом) камилице помаже оболелом корену косе. Етарско уље употребљава се у медицини, фармацији, а последњих година са успехом у козметици и хемијској индустрији. Садржај етарског уља у камилици је прилично неуједначен.
Наша камилица има етарског уља у границама од 0,2 до 1%. Гајена има већи проценат етарског уља од самоникле. Главни састојак уља је азулен, који је носилац карактеристичне плаве боје уља. Од садржаја азулена зависи квалитет уља. Осим за подмирење наших потреба, камилица је веома важан извозни
артикал. До пре неколико година смо били један од највећих извозника камилице. По Золтановим речима од камилице може да се заради, и свако ко жели може да се бави овом врстом производње.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар