ЦВЕТ багрема који је у изобиљу у ово доба године требало би да се сачува за зиму.
ОБЕРИТЕ БАГРЕМОВ ЦВЕТ: Осушите и сачувајте за зиму – право је благо против кашљаФото Схуттерстоцк
Његова лековита својства су бројна, а најефикаснији је за искашљавање и скидање високе температуре. Медоносни цевтови багрема могу да се користе и у исхрани, а сватују се онима који имају проблема са пробавом, као и оболелима од срца. Багремови цветови се суше у халдовини на благој промаји, а након тога треба их сместити у затворену посуду.
Чај од цвета багрема се користи као одличан секретолитик за умирење кашља. Понекад се користи као дијафоретик (средство за изазивање знојења), односно за снижавање повишене телесне температуре, а ређе код затвора. Мирисни цветови багрема у пролеће привуку велики број пчела јер су пуни полена, а он јача болесна плућа.
Осим цвета у лековите сврхе употребљава се млади лист, плод, ређе млада кора, јер је старија јако отровна.
Млади листови багрема садрже низ супстанци снажног антисептичног дејства, па се користе приликом вирусних прехлада и инфекција. Горке супстанце из листова стимулишу лучење жучи, те се багрем често употребљава у случају проблема с варењем.
Млада сушена кора багрема има терапијска својства услед низа стања, али њена употреба ипак се не саветује. Због више токсичних састојака, не треба да се користе кора, зрео лист и сирове семенке.
ИЗВОР: НОВОСТИ