Захуктава се жетва пшенице, имаћемо квалитетан род

Аутор: draganadpetrovic
284 посета

На пољима широм Србије у току је жетва пшенице и, према првим проценама, биће остварен предвиђени план од три милиона тона жита. За разлику од претходних година, када су ратари углавном остављали пшеницу на чување, ове године је продају не чекајући бољу цену.Због врућина у протекле две недеље, овогодишња жетва пшенице почела је двадесетак дана пре уобичајеног рока. Услови за жетву су готово идеални.На подручју пет општина Средњег Баната пшеница је претходне јесени засејана на 55.000 хектара, жетва увелико одмиче.

„Први показатељи су нешто слабији него што би то требало да буде, али на крају очекујем да род буде у просеку 7,5 тона по хектару. Цена која би задовољила све нас је, по мени, четрдесет пет динара“, каже Јован Веселиновић, директор ПП „Борац“ из Шурјана.

И поред неповољних временских прилика током овогодишње вегетације, прве анализе обећавају квалитетан род.

Илустрација: Добар квалитет овогодишњег рода пшенице

Синиша Ђурић из „Конзула“ д.о.о. каже да је овогодишња пшеница доста доброг квалитета, барем што се тиче физичких својстава.

„Хектолитар се креће 75, 76, протеина је од 12,5 до 13,5 процената, све то говори да имамо и већи проценат ситнијих зрна, самим тим и протеини су већи. Мислим да ће брашно бити сјајног квалитета ове године“, истиче Ђурић.

Откупљивачи и складиштари одавно су завршили све припреме и спремно су дочекали пријем жита.

„Ми у оквиру компаније смо у плану да на територији Војводине око 65.000 тона робе примимо у овогодишњој жетви, углавном већина произвођача је за то да робу одмах предаје и прода. Цене су дневне, сваки дан и свако јутро се објављују, данашња цена износи 36,5 динара са укљученим ПДВ-ом за пољопривредне произвођаче“, каже Јован Булатовић из „Конзула“.

И док се захуктава жетва пшенице, већ током овог викенда биће завршена жетва јечма. Просечан принос је око пет тона.

Извор:https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4861724/zito-zetva-cene.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар