Застој у извозу малине, пада цена?

Аутор: draganadpetrovic
467 посета

Ове године цена малине достигла је рекорд, али потражња у овом периоду је у односу на претходне године далеко мања, тврде стручњаци. На то утиче и светска криза, па су тако поједини произвођачи наплатили део рода, док се остатку новца надају до краја године, а берба јесењих сорти је тек почела.Септембар је на прагу, а у малињаку Милорада Тулимировића стигла је на бербу малина сорте полана. Берба ће трајати до снега, а тренутна откупна цена је 450 динара за килограм.
„Причају да ће да пада и на 400. Сад шта ће бити, како ће бити, не знам. Овамо је виламет била 620 и разлика је велика“, каже Милорад Тулимировић из Косјерића.

Ситуација је другачија и са наплатом. Они који су се бавили откупом уложили су у тај посао сопствена средства.

„Дали смо доста робе неким хладњачама, новац се чека. Ми смо углавном неким средствима исплаћивали, сналазили се, ту робу од људи што смо купили. И ја сам имао своје малине ове године. Солидно је прошло, цена је била добра, сад само да се чека наплата“, наводи Милован Илић из Косјерића.

Илустрација: Јесења берба касних сорти тек почиње

Већина произвођача је исплатила бераче како би обезбедили радну снагу и за наредну сезону, али и има и оних који чекају новац од извозника. А извоз је тренутно у застоју, кажу стручњаци.

„Купци нашег воћа, не само нашег воћа него из читавог региона и света, преплашени и да се баве неким егзистенцијалним питањима. Тако да у сваком случају пре бирају неке основне намирнице, него на пример малину, боровницу, купину које спадају у ту групу производа са највећом еластичношћу тражње“, објашњава др Александар Лепосавић из Института за воћарство у Чачку.

Међутим, годинама се за српско воће подижу критеријуми кад је реч о квалитету и крупноћи плода, што се и постигло, али уз ниже приносе. Са таквим адутима ће се, упркос кризи, тражити пут за пласман и овогодишњег рода.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4937623/malina-izvoz-zastoj-.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар