Жетва сунцокрета почела никад раније уз смањене приносе

Аутор: draganadpetrovic
198 посета

Жетва сунцокрета на подручју Кикинде започета је прве недеље августа, што је незапамћен случај на северу Баната. Остварени приноси крећу се од неколико стотина, до 1.500 килограма по хектару, тако да ће ово бити једна од лошијих сезона за кикиндске ратаре.

На северу Баната жетва сунцокрета започета је првих дана августа. Веома високе температуре, али и два и по месеца без падавина, условиле су нашу најзаступљенију уљарицу да ове године много раније заврши све своје фазе и услови ратаре да никада раније започну вршидбу.
“Година је била изузетно тешка, многима и старијима од мене непозната и до сада недоживљена. Поука треба да се извуче и да при избору сорте и свега осталог нешто променимо“ – каже Бошко Добранић, пољопривредник из Руског Села.

Остварени приноси крећу се од неколико стотина, до 1.500 килограма по хектару, тако да ће ово бити једна од лошијих сезона за кикиндске ратаре.

“Сада смо започели жетву сунцокрета, али на деловима који су пресушени. Нешто се неће вршити још неколико дана што је знак да се вршидба одвија неједнако. Ово што смо до сада вршили је јако лоше са приносима око тоне по јутру“ – додаје Иван Јовић, пољопривредник из Кикинде.

Илустрација: Сунцокрет воли сунце али је овогодишња суша утицала и на ову ратарску културу

Овогодишњи приноси сунцокрета на деловима где је било више падавина, ратари могу да очекују донекле боље приносе, док ће на осталим парцелама род бити десеткован.

“На неким парцелама је род преполовљен. Свему томе је узрок не само мала количина падавина него и значајно виша температура у јуну и јулу месецу. У јуну смо имали три степена, а током јула два степена вишу температуру од вишењегодишњег просека“ – подсећа Зоран Симић, из Пољопривредне стручне службе Кикинда.Кикиндски ратари сунцокрет ће, између осталог, предати зрењанинском “Дијаманту“, тако да откупљивачи сада чекају даље кораке уљара и државе.

“Ми смо чули као и сви други да ће нам уљаре дати 65 динара, а држава 8 динара. Неко каже до 15. октобра, други кажу од 15. окробра, али сви говоре да ће се та цена од 73 динара испоштовати. То не може брзо да се реши, мора да прође одређене процедуре, али је и строго подвучено да ће сви морати да исплате исте цене“ – објашњава Дамир Радуловић, власник пољопривредног предузећа.

На подручју Кикинде ове године под сунцокретом је засејано више од 18.000 хектара.

Извор: https://rtv.rs/sr_ci/vojvodina/banat/zetva-suncokreta-na-podrucju-kikinde-zapoceta-prve-nedelje-avgusta_1368316.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар