Егзотика у Панчеву: Уберу 20 кг воћа са једног дрвета

Аутор: draganadpetrovic
432 посета

Никола Димић из Панчева пре 12 година одлучио је да купи киви у расаднику и засади га у своје двориште, јер ова биљка има богате и велике листове који праве хладовину током лета. После пет година, киви је почео да даје и своје прве плодове.Како Никола каже, киви је вишегодишње листипадно дрво које расте као пузавица и треба му припремити место где он може лепо да се развија.

За садњу кивија потребно је припремити земљиште, сам корен не иде дубоко, пошто је пузавица, треба да се припремити конструкција да би се усмерио да лепо расте, а може да порасте и до 8 метара висине. Најбоље је до 2 метра, као што је код нас. Када крене пузавица треба оставити два пупољка, један да буде ту као резрева ако се први поломи. Када стигне до своје висине, онда се скида тај други пупољак и киви наставља да расте рекао је Никола Димић, пише РТВ Панчево.

Породица Димић у свом дворишту има два дрвета кивија. Савет је ако желите више ових биљака у свом дворишту да размак између њих буде око 5 метара, наглашава Никола Димић.

Илустрација: Киви доспева за бербу крајем октобра

Киви се орезује зими. Сам киви доспева за бербу крајем октобра, почетким новембра, а ако случајно дођу мразеви може се обрати и ставити у просторију где су пријатне температуре јер он опстаје и сазрева. Киви издржава темпратуру до минус 10 степени. У Европи он успева већ 50 година. Највише се узгаја у Француској, Италији, Грчкој, Шпанији каже саговорник Никола.

Ко одлучи да засади киви мора да припреми земљу у јесен, а киви се сади у пролеће у априлу када прођу мразеви. Ова биљка може да да и до 20 килограма плодова. У Јужном Банату често има јаког ветра, па наш домаћин објашњава како заштити биљку од ових временских услова.

– Рецимо да се поставе ветробрани или као што је овде код мене заштићено. Он има велики лист и када дува ветар могао би да га оштети и то је специфично за нас. Иначе у првој години раста, треба га заливати што више пошто његово лишће тражи воду, велико је, а тиме се храни и сам плод кивија каже, Никола Димић из Панчева.
Да је киви изузетно здрав то је већ познато. Ипак, Никола Димић истиче да током хладног периода не треба јести више од два плода дневно.
– Киви има више витамина од поморанџе два пута, добар је за имунитет организма, треба да га узимају деца која имају астму, добар је и за старије особе за здравље очију. То је једна ризница превнтивних мера за здравље људи каже саговорник.

Илустрација: Не треба јести више од два кивија дневно током зиме

Киви је пореком из Кине, где је проглашен за нацинално воће. Треба га садити према западу или према југу јер тада најбоље успева. Осим што се користи у исхрани, популаран је и у козметици, јер има својства да подмађује кожу.

Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4210968/dimici-u-dvoristu-u-pancevu-gaje-nesvakidasnju-vocku-pet-godina-cekali-da-rodi-prvi-plod-a-sada-od-jednog-drveta-imaju-do-20-kg

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар