Европски стручњаци у потрази за сортама воћа прилагођеним топлим зимама

Аутор: draganadpetrovic
282 посета

Топле зиме представљају све већи проблем произвођачима воћа. Многим европским сортама потребна је дуга и хладна зима како би давале добар род, а климатске промене и толе зиме ремете њихов природни циклус.
У једном воћњаку у близини Бордоа на југозападу Француске биолог Бенедикт Венден са националног Института за пољопривреду, храну и заштиту животне средине покушава да пронађе сорте јабука, трешње, кајсија и брескве које могу да успевају у топлијим условима. Његов дугорочни циљ је да идентификује особине различитих сорти које ће омогућити стварање нових сорти воћака у наредне три и по деценије које ће бити у потпуности прилагођене нови температурним условима у Европи.
– Проблем који сад имамо је то што услед повећања зимских температура воће раније почиње да пупи и цвета. Уколико дође до пролећног мраза, што је чест случај у готово свим деловима Европе, долази до измрзавања и самим тим до губитка комплетног рода – упозорио је он.

Илустрација: Услед топлог времена током зиме воће раније започиње свој природни циклус

Све топлије зиме
Како је нагласио Венден зимске температуре су осетно порасле од 1950. до данас а предвиђања су да ће оне и даље расти у наредним деценијама.
Према подацима Коперникове службе за климатске промене Европа је ове године имала трећи најтоплији јануар у историји од кад постоје мерења са просечном температуром од 2, 2 степена вишом у односу на период 1991.-2.000 године.
У својој лабораторији Венден излаже експериментална стабла различитих воћних врста различитим температурним условима како би боље разумео начин на које дрвеће реагује на различите климатске промене на генетском нивоу. Али према његовим речима не постоји једноставно решење.
– Моје мишљење је да је боље имати мешавину сорти у воћњаку. Једну која је добра на благе зиме и другу која је отпорна на хладноћу и мраз. На овај начин имаћете гарантовану производњу без обзира на климатске услове. Знам да то компликује производњу воћарима али у случају варијација климатских услова бар ћете некакав принос што је боље него немати ништа – нагласио је Венден.

Илустрација: Природни циклус воћа могуће је успорити али не и зауставити

Он је упозорио да уколико се настави топло време воће ће започети свој природни циклус који може донекле да се успори али не и да се заустави.
– Кад воће започне свој природни пролећни циклус у случају топлог зимаског времена практично не постоји начин да се то заустави. Проблем је што ако у сезони цветања воћа удари мраз ви практично остајете без комплетног приноса – додао је он.
Венден наглашава да садашње сорте воћа могу да поднесу мало мање хладне зиме и мало више топлија лета и тако се само дрвеће прилагођава климатским променама.
– Али кад дође до наглих промена температуре ту сте немоћни. Зато је мој циљ да укрштањем и истраживањем пронађем сорте које ће се брже и лакше прилагођавати климатским променама а уз то наставити да дају добар и квалитетан род. Изазови су пред нама питање је само колико смо способни да их превазиђемо и решимо све чешће проблеме у воћарству услед промене температуре – закључио је биолог Бенедикт Венден.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар