Ево зашто све више повртара гаји руколу

Аутор: draganadpetrovic
644 посета

Рукола је једногодишња или двогодишња зељаста биљка, скромних захтева за топлотом и отпорна је на мразеве, зато може да се производи преко целе године, преноси портал ПССС, а пише дипл. инж Јоргованка Влајковац.

Ова биљка најбоље успева на лаким песковитим и средње тешким земљиштима. Земљишта треба да су неутралне реакције мада може успешно да се гаји и на земљиштима алкалне реакције, на влажним и сувим земљиштима и веома добро подноси сушу.

Илустрација: Берба 40 дана после сетве/Фото:Pixabay

Најбоље успева на добро осунчаним теренима, може добро да успе чак и на полузасенченим, а може се гајити и на ветровитим теренима.

Гајење руколе је веома лако и за бербу пристиже око 40 дана од сетве. То је култура која нема озбиљнијих проблема са болестима и штеточинама. Обрада земљишта за руколу је слична као и за друго лиснато поврће. Основна обрада изводи се на дубину 20 цм, уз квалитетну површинску припрему, јер се рукола готово искључиво производи директном сетвом из семена. Ђубри се са око 60-80 кг азота , 60-80 кг фосфора и 100-120 калијума по хектару.

Сетва руколе може да почне рано у пролеће, обично у марту и може сукцесивно, сваких недељу дана да се сеје до октобра месеца, тако да листови могу да се беру и у току зиме.

Само у случајевима изузетно јаке зиме треба биљке мало заштитити. Сеје се на размак редова 15-30 цм и у реду 5-10 цм при чему се троши око 1,5-2,0 кг/ха семена. Од мера неге треба применити само редовно заливање и сузбијање корова. Бере се када се добро формира розета листова, при чему могу да се беру листови розете или да се чупају целе биљке. Принос је око 20-25 т/ха.

Илустрација: Рукола је увек тражена и лако се прода/ Фото:Pixabay

Благотворност руколе

Рукола је ароматична биљка која због свог укуса салати даје посебан укус и благотворно делује на здравље. Захваљујући обиљу антиоксиданса, ово поврће помаже у јачању функција мозга, побољшава метаболизам и јача имунолошки систем, те сузбија патогене микроорганизме.

Лишће руколе садржи висок ниво фолне киселине и антиоксиданса, попут витамина А, Ц и К, па је рукола позната и као веома успешан борац против слободних радикала.

Ови витамини благотворно утичу на побољшање стања костију, зуба, очију и плућа. Рукола је препуна влакана, која потпомажу добру пробаву. Стога брзо изазива осећај ситости, и умањује жељу за масном и слатком храном. Снижава ниво лошег холестерола и регулише ниво шећера у крви.

Илустрација: Неизоставан додатак свакој салати/ Фото:Pixabay

Осим тога, обилује и каротеноидима, као и многим минералима, попут калијума, мангана, гвожђа и калцијума, а сви су веома корисни у људској исхрани. Такође, рукола је у предности над другим зељастим биљкама, јер садржи низак ниво оксалата, који спречавају апсорпцију минерала у организму. Коришћењем руколе у исхрани, чува се срце, смањује ризик од многих болести, а садржи и материје с антиканцерогеним својствима. Сматра се природним антибиотиком, регулише варење, користи се за лечење чира, остеопорозе, хроничног затвора, прехладе и кашља.

Извор:https://www.ekapija.com/where-to-invest/3310757/ukusna-i-lekovita-rukola-moze-da-se-gaji-cele-godine-prinos-do

Srodni tekstovi

Оставите коментар