Дрон у пољопривреди отворио нова радна места и повећава добит а смањује губитке

Аутор: Gdjakovic
91 посета

На конференцији „Иновације у пољопривреди“, коју је организовало Удружење новинара за пољопривреду Агропресс, један од најзапаженијих говорника био је Момир Алвировић. Његово предавање осветлило је револуционарну улогу дронова у савременој пољопривреди, истичући како ове високо-технолошке направе трансформишу начин на који фармери управљају својим усевима. Алвировић је нагласио да дронови, опремљени мултиспектралним и хиперспектралним камерама, омогућавају детаљно скенирање пољопривредних површина, чиме се побољшава прецизност и ефикасност у детекцији и третману проблема на пољу. Ова конференција одржана је током 91. Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду.

У последњој деценији, употреба дронова у пољопривреди постала је неизоставан део модерних пракси управљања усевима. Од даљинског снимања усева до сложених апликација третмана, дронови су трансформисали начин на који фармери управљају својим пољима. Интеграција вештачке интелигенције омогућава убрзавање и повезивање целокупног система, чиме се олакшава примена најбољих пракси и знања.

Једна од основних функција дронова је даљинска детекција и снимање усева из ваздуха. Дронови са мултиспектралним, хиперспектралним и ласерским камерама омогућавају детаљно скенирање и класификацију пољопривредног простора. Ове технологије помажу агрономима и пољопривредницима да на време уоче промене и аномалије, омогућавајући им да прецизно прате стање својих усева и правовремено реагују на промене.

Примена вештачке интелигенције додатно унапређује могућности дронова. Дронови сада могу у реалном времену детектовати вегетацијске индексе и идентификовати слаба места у пољу. Ове мапе омогућавају прецизно зонирање и класификацију различитих делова поља, што је кључно за оптимизацију третмана.

Дронови нису само алат за детекцију проблема, већ и за њихово решавање. Примена пестицида и других третмана помоћу дронова је далеко прецизнија него код традиционалних метода. Прецизност третмана значи мање отпада и боље резултате, што значајно смањује еколошки отисак пољопривреде, трошећи мање пестицида и воде. Алвировић истиче да „употреба дронова омогућава примену тачно одређених количина пестицида, што је од изузетне важности за еколошку одрживост” .

Једна од значајних предности дронова је њихова способност да обављају задатке на неприступачним теренима. На стрмим и тешко приступачним теренима, дронови могу обавити третмане који су неопходни у правом тренутку, чиме се постиже економски исплатива и одржива производња. Дронови са вештачком интелигенцијом могу радити аутономно, детектовати препреке и радити ноћу, што додатно повећава њихову ефикасност.

Дронови доносе и значајне економске користи. Чак и основни дрон може се исплатити након само једног третмана годишње. На пример, један типичан дрон може се исплатити ако ради само један третман заштите кукуруза годишње. Просечна штета на кукурузу може се смањити на свега 108 хектара у једној сезони, показује истраживање агрономских стручњака. Алвировић наглашава да „чак и мали дронови могу донети велике економске уштеде, посебно у културама као што су кукуруз и пшеница” .

Технологија дронова омогућава не само уштеде и повећање ефикасности, већ и одрживу производњу са повољним еколошким резултатима. Нова технологија тражи знање, а стручњаци су ту да помогну пољопривредницима да је најбоље искористе. Уз релативно мале инвестиције, могу се постићи велики ефекти, што је кључно за будућност пољопривреде.

Дронови са различитим типовима камера – мултиспектралним, хиперспектралним, па чак и термалним – пружају податке који су људском оку невидљиви, али кључни за процену стања биљака. Гледајући кроз електромагнетни спектар који оку није видљив, може се квантификовати фитопигментација, метаболизам воде и нутријенти у биљци. Алвировић истиче да „способност дронова да прикупљају податке невидљиве људском оку пружа непроцењиве увиде у здравље усева” . Ово омогућава правовремену идентификацију болести и штеточина, што је кључно за одржавање здравља усева.

Дронови могу носити више сензора одједном, што им омогућава симултано прикупљање различитих врста података. На пример, један прелет може обезбедити слике високе резолуције за визуелну инспекцију, мултиспектралне слике за анализу вегетацијских индекса и термалне слике за детекцију проблема са наводњавањем. Један прелет дроном може дати податке који би иначе захтевали више различитих уређаја и много више времена.

Са развојем блоцкцхаин технологије, следљивост производа од њиве до трпезе постала је реалност. Блоцкцхаин технологија омогућава праћење производа од семена до крајњег потрошача, пружајући поуздане информације о пореклу и квалитету. Алвировић наводи да „блоцкцхаин технологија омогућава транспарентност у ланцу снабдевања, што повећава поверење потрошача и омогућава пољопривредницима да докажу квалитет својих производа” . Ово је посебно важно за органску производњу, где потрошачи желе да буду сигурни у порекло и квалитет производа. Повезивање целог ланца снабдевања путем блоцкцхаин технологије омогућава произвођачима да докажу квалитет својих производа и постигну адекватну цену на тржишту.

Дронови су такође кључни за примену прецизне пољопривреде на великим површинама. На великим производним површинама, немогуће је прегледати сваки квадратни метар ручно. Дронови омогућавају брзу и ефикасну инспекцију, идентификацију проблема и прецизну примену третмана. Ово је посебно важно за велике фарме које се суочавају са изазовима као што су корови, болести и штеточине.

Интеграција дронова са другим сензорима у пољу, као што су сензори за влажност и хранљиве материје, ствара свеобухватан систем управљања пољопривредом. Дронови у комбинацији са сензорима у пољу омогућавају прецизно планирање наводњавања, ђубрења и других агротехничких мера. Ово доприноси оптимизацији употребе ресурса и повећању приноса.

Примена дронова у пољопривреди није ограничена само на ратарство. У воћарству и виноградарству, дронови омогућавају прецизну инспекцију и третман сваке биљке. Дронови могу летети изнад воћњака или винограда и пружити детаљне податке о здрављу сваког стабла или лозе. Ово је посебно корисно за идентификацију проблема као што су болести или недостатак хранљивих материја, што омогућава правовремену интервенцију.

Један од изазова употребе дронова у пољопривреди је потреба за обуком и едукацијом корисника. Технологија је ту, али је кључно да пољопривредници науче како да је правилно користе. Зато су едукација и обука важан део увођења дронова у пољопривреду. Стручњаци из области агрономије и технологије пружају подршку пољопривредницима како би могли максимално искористити предности ове напредне технологије.

Употреба дронова у пољопривреди доноси и еколошке предности. Смањење употребе пестицида и воде има позитиван еколошки ефекат. Прецизна примена третмана смањује ризик од загађења околине и доприноси одрживости пољопривредне производње.

Интеграција дронова и вештачке интелигенције представља револуцију у пољопривреди. Ова технологија омогућава фармерима да унапреде своје праксе, смање трошкове и повећају приносе, док истовремено смањују негативан утицај на животну средину. Дронови су постали кључни алат у модерној пољопривреди, доносећи нова решења за старе проблеме и отварајући врата ка одрживој и ефикасној производњи хране.

Један од најимпресивнијих примера ефикасности дронова долази из праксе где су дронови успели да испрскају чак 300 хектара усева у једном дану. Ова невероватна брзина и ефикасност постављају нове стандарде у пољопривреди, омогућавајући фармерима да брже и прецизније реагују на потребе својих усева. Алвировић наглашава да „употреба дронова омогућава пољопривредницима да брзо и ефикасно обаве задатке који би иначе захтевали много више времена и ресурса”.

Аутор: Горан Ђаковић

Srodni tekstovi

1 коментар

Оставите коментар