Дронови у пољопривреди, пчеле под дигиталним надзором

Аутор: draganadpetrovic
338 посета

Свеопшта дигитализација и технолошке иновације не заобилазе ни пољопривреду. Коришћење дронова за бољу производњу, дигитални надзор пчела и друге новотарије доносе јој добробити, речено је на Конференцији о иновацијама у пољопривреди, коју је минулог викенда, уз подршку кабинета министра за иновације и технолошки развој, организовао Иновациони бизнис центар Златибора.

Било је, рецимо, речи о новим технолошким решењима у коришћењу квасца за исхрану говеда, повећању плодности оваца „путем синхронизације и индукције еструса”, производњи сирева, али и о пчеларству које последњих година у Златиборском округу добија на значају. Уз основну идеју скупа да без примене савремених достигнућа није реално очекивати боље резултате.
– О употреби дронова у пољопривреди говорио је Зоран Стојановић из „Агродрона”, асоцијације за беспилотне системе, а о дигиталном надзору пчела своја искуства поделио представник старт-ап иновативне компаније „Бихолд” из Ниша. На уводно излагање о добробитима дигитализације и примене најновијих технолошких решења у примарној производњи својим искуствима надовезали су се стручњаци Драган Танкосић (ПСС Бачка Топола), др Младен Поповац (Пољопривредни факултет у Београду), Снежана Гламочић и проф. др Иван Пихлер са Пољопривредног факултета у Новом Саду – саопштено је након конференције.

Илустрација: Дронови се све чешће могу видети и на српским њивама

Подржавши оваква окупљања и теме, помоћник министра пољопривреде Александар Богићевић поменуо је напоре државе да кроз различите програме субвенција и подстицаја подржи развој пољопривредне производње у духу примене најновијих технологија. Користећи погодности које омогућава држава, чуло овом приликом, пољопривредници имају једнаке шансе као и произвођачи у осталим привредним гранама да створе динамичну и продуктивну будућност за себе и своје породице.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/523695/Dronovi-u-poljoprivredi-pcele-pod-digitalnim-nadzorom

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар