Драгана гаји најкрупније јагоде, шампионка имала више од 100 г

Аутор: draganadpetrovic
238 посета

Домаћица Драгана Вујковић из шабачког села Цуљковић изложила је на Фестивалу јагоде одржаном у овом селу најкрупнију јагоду и победила у такмичењу које је већ пет година у програму ове јединствене манифестације.

Јагода рекордерка била је тешка 101 грам што је измерено на прецизној фестивалској ваги, а шампионка Драгана се кући вратила са вредним наградама – микроталасном пећницом и фолијом за узгој јагода.

– Угледала сам ту јагоду још док је била зелена, била је крупнија од других. Нисам веровала својим очима. То је сорта Алба, која је иначе позната по крупним плодовима правилног срцастог облика, али када сам видела колико је нарасла одмах сам помислила да може да победи на такмичењу. Рекла сам себи „Е, ова ће бити шампионка“ – прича Драгана.

Илустрација: Јагоде гаје на пола хектара па и сами беру, а помажу рођаци и пријатељи

Жбун је мало прекрила травом и за сваки случај обележила штапом, а три дана пред такмичење јагода је сазрела.
– Убрала сам је и измерила. Била је тешка 103 грама, а када су је званично мерили на фестивалу вага је показала 101 грам и то је било довољно да освојим прво место. Поделили смо је и у сласт појели када смо се вратили кући – додаје Драгана.

Газдинство Вујковић производи јагоде на пола хектара. Иако су у првој години рода Драгана је задовољна приносом, али су зараду умањиле честе мајске кише због којих су се појавиле болести и трулеж. Као ни једне године раније за кратко време откупна цена је са 300 пала на 80 динара.

– Овако ниска цена није била последњих 20 година. За разлику од произвођача који под јагодом имају и по неколико хектара, мене због ове лоше године мало мање боли глава него њих. Јесенас смо расадили јагоде на свега пола хектара па их сама берем или ми помогну рођаци и пријатељи. Уз откупну цену од 80 динара и надницу берача од 4000 динара не исплати се ни улазити у њиву – каже Драгана.

Илустрација: Ове године је лошија сезона јагода због обилних киша и мање сунца

Њеним јагодама се већ месец дана сладе потрошачи у маркетима једног трговинског ланца којем дневно продаје мању количину тек убраних црвених плодова, док преостале количине преузимају откупљивачи за индустријску прераду.

Извор: https://www.kurir.rs/vesti/biznis/4174006/jagoda-dragane-iz-sapca-rekorderka-na-takmicenju-u-sapcu

Srodni tekstovi

Оставите коментар