Домаће боровнице све траженије

Аутор: draganadpetrovic
321 посета

БИХАЋ – На плантажи боровница у Бихаћу, чији је власник породица Сушић, у току је берба боровница, а власници кажу како ове године очекују добар урод ове врсте бобичастог воћа.Највећи проблем у овоме тренутку представља ниска откупна цијена, која износи свега пет марака по килограму.

„Срачунали смо да нам се не исплати давати боровницу откупљивачима, па смо одлучили да је продајемо директно купцима. Уложили смо у маркетинг и исплатило се, јер је потражња велика, па све што се убере у току једног дана, одмах се и прода. Оно што остане, биће прерађено у сокове, џемове и остале производе те у том облику дистрибуирано на тржиште“, каже Елмин Сушић.

Додаје како је цијена на нивоу прошлогодишње и поред одређених поскупљења у самом производном процесу, што купци и те како знају цијенити. Према његовим ријечима, очекује се урод између 10 и 12 тона, а због дуготрајних киша, које су успориле дозријевање, очекује се да ће сезона брања бити продужена.

„Свјежа боровница је препозната када су у питању ови простори, а купцима је омогућено да сами дођу на нашу плантажу и суђелују у берби“, каже Сушић.

Илустрација: Сушићи немају проблем са радном снагом зато што су у производњу укључени сви чланови породице и пријатељи

За разлику од већине других произвођача, каже како нема проблема с радном снагом, с обзиром на то да су у производњу укључени сви чланови породице и пријатељи.

Сушићи кажу како су прије неколико година, захваљујући помоћи америчког УСАИД-а, подигли противградну мрежу те осигурали производну линију за производњу сокова, џемова и других производа, а градске власти су им помогле у набавци хладњаче.

Ради се о потпуно здравом и еколошком производу, јер се боровница узгаја без употребе било каквих хемијских препарата, у саксијама с посебном врстом земље.

Сушићи кажу како узгој ове културе има перспективу, јер се посљедњих година на европском тржишту појавила велика потражња за плодовима боровнице, а предност је у томе да она на нашим просторима успијева у јуну и јулу, када због несташице на тржишту достиже и највишу цијену. Произвођачи истичу како узгој боровнице у односу на малину и јагоду има бројне предности јер она плодове даје у периоду између 30 и 50 година, брање је лакше, а плод стабилнији и отпорнији на транспорт. Такођер, боровница има дужи период брања, што омогућава бољу организацију и искориштеност радне снаге.

У посљедњих неколико година одређени број произвођача јагодичастог воћа у УСК се, због бројних проблема у производњи и пласману, одлучио преусмјерити на садњу и узгој и боровнице, па се процјењује како је под овом културом тренутно око седам хектара земљишта.

Извор: https://www.nezavisne.com/ekonomija/trziste/Borovnice-sve-vise-trazene-na-domacem-trzistu/780495

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар