Дозвољени ниво афлатоксина остаје исти

Аутор: draganadpetrovic
335 посета

Стручни Савет за безбедност хране је пратећи моделе предвиђања појаве афлатоксина у наредном периоду, тренутну климатску ситуацију и стање на пољима кукуруза, а водећи рачуна о здрављу људи и животиња, донео одлуку да постојећи максимално дозвољени ниво афлатоксина М1 од 0,25 μg/kg, остане на снази до 30. новембра 2023. године.

Током низа година, произвођачи и прерађивачи млека, фитосанитарна и ветеринарска инспекција су предузимали мере у циљу смањења узрока појаве афлатоксина, најпре у кукурузу, а затим последично у храни за животиње и млеку, те се ниво овог контаминента смањивао сваке године.

Пратећи трендове, резултате испитивања кукуруза, хране за животиње и сировог млека, а у сталној комуникацији са службама Министарства здравља, постепено се и законски уводи оштрији критеријум за афлатоксин, па је тренутна важећа вредност 0,25 μg/kg.

Илустрација: Ниво афлатоксина се прати и у кукурузу који једу млечна говеда

С обзиром да је Република Србија у процесу усаглашавања са ЕУ стандардима, како би се размотрило питање да ли поставити као важећи критеријум ЕУ или до одређеног времена продужити наведени критеријум у Правилнику, приликом доношења одлуке о остајању на снази прописаног нивоа афлатоксина, разматрани су резултати бројних домаћих и европских испитивања.

Максимално дозвољене количине афлатоксина М1 у сировом млеку од 30. новембра 2022. године остају по старом, односно износе 0,25 μg/kg. ЕУ стандард од 0,050 μg/kg није и светски, те се процењује да 2/3 светске популације користи референтну границу од 0,50 μg/kg (између осталих и САД, Кина, Јапан, Индија…) И сама ЕУ има различите границе када је у питању ниво афлатоксина у свежем млеку и у сиревима.

Предузима се појачана контрола кукуруза, хране за животиње и млека, а сировинске службе млекара су почеле са поделом абсорбената (зеолит) као додатак исхрани крава, а у циљу снижавања нивоа афлатоксина.

Извор: http://www.minpolj.gov.rs/dozvoljeni-nivo-aflatoksina-ostaje-isti/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар