Договара се нови извоз малина

Аутор: draganadpetrovic
444 посета

Министарство пољопривреде тренутно преговара са иностраним купцима око извоза српске малине. Циљ је да се са новим купцима повежу мали и средњи хладњачари, а којих је и највише. Ширење директних послова на мале и средње хладњачаре допринеће очувању Бренда српске малине али и фер тржишној утакмици с обзиром да поједини велики хладњачари не послују тржишно, а не показују ни друштвену одговорност.

Како би се развила фер тржишна утакмица у којој појединци не уцењују и обарају цену малине, али и како би се сачувала српска малина, Министарство пољопривреде активно је ангажовано на довођењу нових купаца из иностранства. Овом иницијативом биће доведени страни купци, који ће и обићи хлањаче и малињаке И на терену се уверити и у квалитет и могућности пословања, пише Блиц.

АНАЛИЗА: тржиште пшенице и стање залиха

У реализацији осим министарства учествују и представништва Привредне коморе Србије. Преговара се и са међународним организацијама које имају пројекте чији је циљ јачање конкурентности домаће пољопривредно-прехрамбене индустрије кроз едукацију и оспособљавање малих и средњих привредних субјеката да самостално изађу на међународно тржисте.

Илустрација: Отворени су разговори за нова и велика тржишта као што су Кина, Индија и Саудијска Арабија

Шта може држава да уради и шта је до сада урађено?

Чињеница је да држава не може ниједног приватника да натера да плати цифру коју не жели. Оно што држава може је прављење амбијента.

Порука Министарства од старта је иста – друштвена одговорност и подела на једнаке делове када је лоша година. Циљ министарства а што је поручено хладњачарима је заштита примарног произвођача.

До сада су већ отворени разговори за нова и велика тржишта. Међу првима – Кина, Индија и Саудијска Арабија.

Посматрано глобално ове године дошло је до поремећаја на тржишту малине. У Пољској је бура због увоза украјинске малине. Код нас међутим, инспекције контролишу да се српска малина не меша са онима лошијег квалитета, а на страно тржиште извози не само по вишој цени него и као домаћа.

На овој сезони малине почело је да се ради још крајем прошле године:

Министарство пољопривреде је издејствовало кредитну линију за мале и средње хладњачаре како би исплатили своје прошлогодишње дугове, а када је откупна цена код нас била изузетно висока. Залог за кредит је роба.
Контроле на терену су интензивне, проверавају се токови новца, квалитет малине и њено порекло. То је само једна од мера која има за циљ заштиту примарних произвођача и да они не буду оштећени
Системско решење које је дефинисано као добро је да осам одсто повратног ПДВ не иде преко откупљивача већ да се директно даје произвођачима. Осам одсто се уплаћује на рачун како би произвођачи имали у старту сигурност.

За малину и на факултету различито рачунају, а како је тек на њиви

Тренутно се раде атарски путеви у неколико праваца ивањичког и ариљског краја. То је била молба малинара, на коју је министарство одмах изашло у сусрет. Путеви су оштећени након поплава
Након билатералног сусрета министарке Јелене Танасковић и челника Организације за храну и пољопривреду УН (ФАО) Србија је добила првих 300.000 евра помоћи за санацију последица поплава. Помоћ ће ићи газдинствима која су имала штету.
До сада је одржано више састанака малинара и хладњачара посредством министарства. Разговори са хладњачарима и обилазак терена су свакодневни.

Илустрација: Разговори са хладњачарима и обилазак терена су свакодневни

Сваке године смо сведоци протеста малинара. Блокирају се раскрснице које су у овом делу године најпрометније јер грађани путују на море. Тако цену некоректног пословања појединих хладњачара плаћају они који нису одговорни а то су искључиво грађани. Пут ка хладњачама и некоректном пословању је међутим, слободан.

Шта се тренутно догађа са малином у Србији?

Послује неколико великих хладњачара и извозника и практично сви остали у ланцу – малинари и мали али и средњи хладњачари раде за њих. До сада се двоје, троје великих извозника понаша тржишно и пословно коректно, док остали не само што не прате цену малине и не понашају се тржишно, већ свесно раде на обарању достигнуте цене.

Један од већих извозника, а за кога и малинари кажу да ведри И облачи Раде Љубојевић, власник хладњаче “Сирогојно компанија” држи цену која је мања од трошкова које има примарни произвођач. Љубојевићево “пословање” је отишло толико далеко да су поједини мали хладњачари, а који за њега откупљују малину у ариљском И ивањичком крају, по свему судећи били принуђени да на врата својих хладњача залепе папир. Само што је садржај више налик претњи малинарима него пословном обавештењу.

Малинари се “упознају” са чињеницом да постоји могућност да хладњачар не може да испрати више цене које су на тржишту. Што се хладњачара тиче малинари могу да продају код оних који дају више.

Међутим…

у обавези су да сав задужени репроматеријал и примљени аванс “могу” да измире свежом малином по тренутној цени (нижој од тржишне) сви који више неће да сарађују морају да раздуже пвц холандезе у супротном ће бити наплаћени 300 динара по комаду а за оне који остану да сарађују коначна цена ће бити објављена до краја септембра 2023.

Практично, према наведеним условима пољопривредницима се не оставља могућност да своју малину продају по вишој цени па да се раздуже са претходним “газдом”. Они су условљени да продају по нижој цени, уосталом као И мали хладњачар коме онај у ланцу изнад њега неће платити више.

Иначе, Сирогојно компани која константно обара цену малине И плаћа испод исплативости да се уопште бере, према званичним подацима има импресивне пословне приходе од 43.989.025 евра на дан 31. децембар 2022 године.

Извор: https://www.alo.rs/biz/novac/785571/ministarstvo-poljoprivrede-pregovara-sa-strancima-o-izvozu-maline-ova-tri-nova-trzista-su-u-opticaju/vest

ФОТО: Pixabay

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар