Десеткован род футошког купуса, цена папрена

Аутор: draganadpetrovic
527 посета

Агроклиматски неповољна година за биљну производњу, узела је данак и произвођачима футошког купуса. За грађане цена је висока, а разлог за то је низак принос и недостатак купуса на тржишту.

  • Временски услови у почетку производње футошког купуса су били екстремни али током септембра је био у изузетно доброј кондицији – рекао је повртар у Футогу Мирољуб Јанковић.

Међутим онда се у октобру 2021. године десило нешто неприродно: уместо да крене у фазу главичења он је јако пуно хранива и енергије потрошио у лист тако да су главице лагане, јако пуно биљака и није савило главицу, тако да је то смањило принос од 70 па чак до 90%, дакле, неких 60% је смањен принос у односу на оптималне услове. И све друге културе, сматра Јанковић, су имале исти проблем, смањења приноса и неповољних услова тако да је било за очекивати да буде виша цена и купуса, наводи се у саопштењу које је објавило Удружење Футошки купус.

Илустрација: Купус поскупео 100 посто у односу на прошлу годину/ Фото: Pixabay
  • Цена купуса је сада до 90 динара, значи да је он поскупео сто одсто у односу на прошлу годину. Што се тиче приноса, ако је одређена парцела прошле године дала 40 тона, ове године је дала 20 тона. Има неких парцела где неће бити ништа да се усече. Оно што мене и све произвођаче брине је да ли ћемо моћи да заснујемо производњу следеће године – жали се Јанковић.

Ове године је било 30-ак хектара контролисане производње, а неких 50 хектара укупне производње футошког купуса (као и осталих врста) што је веома мало а разлог је нестабилно тржиште, мање улагање у производњу и опрезност произвођача. Ове године било је око 27 верификованих пропизвођача „Футошкг купуса“.

Оригинални произвођачи футошког купуса су се обележили, а амбалажа је уникатна, те се утолико разликују од „фалсификованог“ футошког купуса.

Извор:https://www.ekapija.com/news/3499037/neprirodni-procesi-desetkovali-rod-futuskog-kupusa-do-90-na-trzistu-ga-nema

Srodni tekstovi

Оставите коментар