Две бербе јабука а ево и како

Аутор: draganadpetrovic
251 посета

Плантажа јабука у западној Немачкој имала је две бербе ове године. Соларни панели који обезбеђују преко потребну хладовину за воћњак су производили обиље струје током овогодишњег необично топлог лета.

„Идеја је једноставна“, каже Кристијан Нахтвеј, власник органске плантаже у Гелсдорфу – сат времена вожње јужно од Келна – „Заштитити воћњак, без смањења расположивих површина за узгој, а посебно одржавања производње. Поврх тога, соларна електрична енергија се производи на истој земљи“.

Соларне инсталације обезбеђују пољопривредницима други извор прихода

Соларне инсталације великих размера на обрадивим површинама постају све популарније у Европи и Северној Америци. Оне омогућавају пољопривредницима да максимално искористе површине које обрађују и успоставе други извор прихода.

Међутим, тешко је добити праву комбинацију усева и соларне енергије, јер су модерне сорте воћа прилагођене одређеним условима узгоја. Свака промена може да преокрене равнотежу, коштајући пољопривреднике прихода ако је њихово воће оштећено, погрешне боје или није тако слатко као што потрошачи воле.

Зато Нахтвеи сарађује са истраживачима како би тестирао које сорте јабука успевају под соларним кровом и које врсте фотонапонских кровова су најпогодније за воћњак. Да би се упоредили резултати, нека стабла су прекривена конвенционалном мрежом која се обично користи за заштиту осетљивих усева од града.

Илустрација: Модерне сорте воћа су прилагођене одређеним условима узгоја
Немачки истраживачи испитују како соларни панели утичу на резултате усева

Јурген Цимер, стручњак за пољопривредне услуге покрајине Рајна-Палатинат, каже да су јабуке узгајане испод соларних кровова ове године биле нешто мање слатке од оних испод противградних мрежа.

Али једва да је било која од јабука засењених сунцем оштећена на интензивној сунчевој светлости која је погодила регион 24. јула ове године. Поређења ради, до 18% откривеног воћа је тог дана задобило опекотине од сунца.

– Потребне су нам најмање две до три пуне године да забележимо све временске услове који се могу појавити и погледамо принос и боју коју производе различите сорте дрвећа – каже Зимер.

Истраживачи се надају да ће тестови показати да стабла воћа успевају под соларним панелима. Ово би могло помоћи да се спречи ривалитет и такмичење производње обновљиве енергије са пољопривредом – да за производњу обновљиве енергије не треба посебно земљиште већ да се све одвија на истим површинама.

Нахтвеи каже да би могао да користи соларну електричну енергију произведену на фарми за напајање сопствених објеката и машина. Али за почетак, планира да струјом обезбеди десетине оближњих кућа, прненоси сајт Агросмарт.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3901062/kad-solarni-paneli-prave-i-struju-i-hlad-jabuke-se-dvaput-beru

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар