Да ли ће ово бити цена за малину овогодишњег рода?

Аутор: draganadpetrovic
1,2K посета

Берба малине почиње за мање од месец дана. Ипак, цена „црвеног злата“ још увек је под знаком питања, а поједини произвођачи и даље чекају исплату за малину предату прошле године.Према подацима Привредне коморе Србије, извоз замрзнуте малине из Србије током 2022. године опао је за око 33 одсто у односу на 2021, али је остварен већи приход као резултат виших цена.

Сада, прве прогнозе наговештавају да ће цена малине по килограму у новој сезони бити око 300 динара, упркос томе што се предвиђа за око 30 одсто мање рода због неповољних временских услова и кашњења вегетације.

Огласи преко којих произвођачи траже раднике ове године немају јасно истакнуту дневницу или цену по набраном килограму, већ назнаку „договор“.

Ипак, како кажу оглашивачи, дневнице ће износити између 4.000 и 7.000 динара, односно од 100 до 150 динара по набраном килограму. Накнаде ће варирати у зависности од откупне цене малине, тога колико радник брзо бере као и да ли има смештај, превоз и оброке.

Илустрација: Процене су различите, тачна цена знаће се кад крене берба и откуп

Коментаришући не баш повољну ситуацију по произвођаче, узгајивач воћа из Богатића, Зоран Гачић, каже за „Данас“ да се прогнозе константно мењају набоље, али да су далеко од идеалних.

– Ми обрађујемо површине усклађене породици, и ту је зарада могућа и на 200 динара. Ипак, ко има веће површине, има и трошкове у виду дневница за везивање, окопавање или плевљење, а касније и брање и смештај, па је та цена прениска. Брање по килограму изађе око 100 динара, што представља значајан део излазне цене. Насупрот ранијим тврдњама да ће малина коштати 150 динара, сада се предвиђа да ће почетна аконтна цена бити око 300, а у јеку сезоне, између 400 и 450 динара – каже Гачић.

Према његовим речима, ове године нову бербу у хладњачама ће дочекати на тоне малине од прошле године.

– Проблем вишка малина, који се преноси од претходне сезоне, узрокован је увозом из Републике Српске, Пољске и Русије. На нивоу 2022. Србија је имала шездесет хиљада тона произведене малине. Извоз је износио око педесет хиљада тона, а на лагеру има још четрдесет хиљада тона. То значи да је око тридесет хиљада тона увезено – напомиње Гачић, додајући да је Србија увозила малину или због мешања лошијег квалитета са бољим, или због ниже увозне цене.Гачић каже да је то разлог зашто у појединим местима исплате произвођачима касне, а увоз објашњава вишом откупном ценом домаћег производа.

– Нашој малини је била висока цена откупа, у просеку око 550 динара по килограму на нивоу сезоне. Са друге стране, Пољска је била јефтинија, уз далеко лошији квалитет. Да би се остварила цена на тржишту, малина мора бити Роленд класе, а не брух или гриз. Дугови у Мачви су измирени, али у Ивањици, Ариљу, Косјерићу и Лесковцу од прошле године произвођачи нису наплатили оно што су предали. Такође, ове године ће бити за 30 одсто мање приноса, а узроци су лоша сезона и мање улагања. Мања улагања резултат су тога што доста људи није наплатило род од прошле године, те није имао средства да улаже у хемију која је поскупела – наговештава Гачић.

Илустрација: Српска малина је квалитетнија од пољске

Милан Радојичић, представник удружења „Виламет“ из Ариља, објашњава да залихе заиста постоје, и да је конкуренција настала због мешања домаће са малином из Украјине и Пољске, која је добављена по нижој цени.

С тим у вези, како додаје, произвођачи су предали захтев да малина ариљског и ивањичког географског порекла буде заштићена, са чим се Европска комисија сложила.

– На томе инсистирамо да се не би свашта мешало са квалитетном малином. Купац врло добро зна шта купује. Када се предлог усвоји, тржиште ће бити мање угрожено, и нећемо се брукати – напомиње Радојичић.

Говорећи о цени, он каже да је износ од 300 динара за килограм неприхватљив, и да, ако не буде већа, малинари излазе на протесте.

– Надамо се разуму. Још мало ћемо сачекати да видимо како ће се ситуација одвијати. Ако стање буде лоше по произвођаче, изаћи ћемо на протесте. Нико у овој земљи не воли када се то догађа, нити да смета на путевима, али ако до тога дође, биће за пример како се праве протести – најављује Радојичић.

Он објашњава да килограм произведене малине воћаре кошта 225, и да, стога, откупна цена никако не сме бити мања од 400 динара.

– Поједини стручњаци лобирају да произведен килограм малине кошта 143 динара, што представља потцењивање и воћа и нашег рада. Ако је 225 динара килограм произведене малине, за који таксативно у динар знамо који је за шта отишао, цена никако не сме бити испод 400, а по свим параметрима 500 динара по килограму, уз узимање у обзир шта је све поскупело. О нижој цени нећемо ни да разговарамо – закључује Радојичић.

Илустрација: Свако има своју рачуницу око цене малина

Претходне године откупна цена малине била је у просеку око 550, с тим што је у јеку сезоне, ако се новац узме „на руке“ достизала и 650 динара.

Такође, поставља се питање да ли ће извоз у Кину представљати добитну карту за малинаре, с обзиром да је министарка пољопривреде Јелена Танасковић најавила да ће Србија настојати значајнијем отварању тржишта ка овој земљи.

Извор: https://www.agrotv.net/kakva-ce-biti-cena-maline-ove-godine/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

3 коментари

Vladeta 29. мај 2023. - 19:00

Ako proizvodnja kgr maline košta 225 dinara na osnovu čega se određuje cena od 400, 500 dinara.
Naučilo se na pare bez motike
Jagode 200 dinara pa bacaj. Pa bolje i 200, kad baciš nemaš ništa. Proizvodnja jagode manje košta od maline, i ako si nadoknadio sve troškove i naplatio rad šta onda tražiš više. Berioc ima 4000 po danu i to mu je, ne traži extra zaradu.

Одговори
KUČ 30. мај 2023. - 12:04

Joj Boze sačuvaj ? Pa dobro mi leba imamo da jedemo, ko nezna sta su maline i jagode neka čuti, nd lupajte gluposti.

Одговори
M. R. 2. јун 2023. - 21:01

Da mi je da upoznam ovoga sto je davao izjavu, da ga lupim gajbicom da ga resetujem. Ima zarafu na 200din. Pa treba da bude 100 kad ovake budale daju izjave.

Одговори

Оставите коментар