Да ли је Швајцарска на корак од укидања пестицида?

Аутор: draganadpetrovic
677 посета

У Швајцарској ће се 13. јуна одржати референдум након којег би могла потпуно да се забрани употреба пестицида у пољопривреди. Међутим, стручњаци упозоравају да је то заправо немогуће, пише немачки Дојче веле.
Референдум је заказан на иницијативу групе грађана окупљене око Иницијативе „За Швајцарску без синтетичких пестицида“ и на њему ће грађани одлучивати о томе да се у тој земљи потпуно забране пестициди.

Илустрација: Референдум у Швајцарској заказан за 13. јун/Фото: Pixabay


Још 2019. године велику прашину подигао је налаз швајцарског института за истраживање воде ЕАЊАГ о остацима пестицида у поџемним водама, а како се наводи, проблем је пре свега у фунгициду хлоротаноилу који је откривен у количинама које далеко прелазе законски дозвољене границе.
Стручњаци додуше умирују људе тврдећи да ни та концентрација неће угрозити њихово здравље, али грађани су постали осетљиви на тај проблем, због чега је хлоротаноил још почетком прошле године потпуно забрањен у Швајцарској, након што је и Европска унија поновно анализирала то средство и сврстала га у „потенцијално опасне за здравље“.
То откриће навело је Швајцарце на иницијативу да државну подршку добијају само они пољопривредници који не користе вештачка средства за заштиту биљака, а томе се затим прикључила и ова акција за потпуну забрану „хемије“.
Са друге стране има и великих противника тих иницијатива који под слоганом позивају Швајцарце да кажу не аграрним иницијативама, који подршку имају у хемијским концернима попут Сингенте и Бајера.
Против тих забрана је и швајцарска влада, као и мноштво удружења и грађана, јер сматрају да су претеране и да неће погодити само пољопривреднике, већ и грађане и Швајцарску железницу, јер једино „хемијом“ успевају да обуздају раст корова на шинама.
Сандра Хелфенштајн, представница Удружења швајцарских пољопривредника упозорава да би таква административна забрана имала озбиљних последица – пад домаће производње, и увоз воћа и поврћа из увоза где таквих забрана нема.

Илустрација: Смањује се употреба пестицида у Швајцарској

То ће уједно значити да ће прехрамбене намирнице додатно поскупети, а Швајцарска је по ценама хране већ и данас застрашујуће скупа, пише ДЊ.
С друге стране треба знати да „хемија“ никад не остаје само на ограниченом подручју и сасвим је очигледно да она смањује разноликост у нашој околини и то дугорочно, јер кишом долази у воде где такође причињава штету.
За неке пестициде се сумња и да нарушавају здравље људи.
Иако нема поузданих података, али у Француској се на пример Паркинсонова болест и званично сматра „типичном“ за пољопривреднике и лако је могуће да је то повезано с неким средством које се користи на пољима, а слично је и за неке облике карцинома.
Истраживачки центар швајцарског Уреда за пољопривреду „Агроскоп“, који систематски истражује који опасни пестициди се без проблема могу забранити, закључио је да не могу сви.
Многи у Швајцарској с нестрпљењем очекују исход референдума 13. јуна, али испитивања јавног мњења показују да ће иницијатива за забрану пестицида вероватно да пропадне.
Коен Хертоге, један од покретача иницијативе, сматра међутим да то не би била велика трагедија, јер се већ догађа поступна промена у начину размишљању, а све више пољопривредника се окреће еколошкој производњи, па је потрошња пестицида све мања.

Извор: Тањуг

Srodni tekstovi

Оставите коментар