Да ли је подповршинско наводњавање будућност пољопривреде?

Аутор: draganadpetrovic
502 посета

Ако је и било сумњичавих, више их нема. Песимистични климатски сценарио овог лета постала је реалност. Пожари у Калифорнији, Сибиру, Грчкој, Алжиру,Турској. Незабележене поплаве у западној Европи. Код нас несташица воде и августу.Критично је било у многим општинама а најкритичније у западној Србији, у селима општина Мионице, Пожеге, Ариља, Лучана и других.Две ствари су, за сада, очигледне. Свет није спреман да предузме све како би се успориле климатске промене, нити да са њима живи. Логично питање које се поставља каква ће нам бити пољопривреда бити у будућности?

Стручњак Пољопривредног факултета у Новом Саду Боривоје Пејић говори да је будућност наводњавања у ратарској производњи такозвано подповршинско наводњавање којима се вода најрационалније троши.

„Латерали се постављују 3-4 цм испод земљишта чиме се добија контрола ницања и контрола стања влажности земљишта током читавог периода вегетације“ рекао је између осталог Боривоје Пејић и додао да је подповршинско наводањавање па и субиригација са латералима на дубини од 4цм будућност наводњавања у Србији и генерално.

Илустрација: Све је мање воде за класично наводњавање

Уштеда је у ефектима таквог наводњавања, утрошеној енергији и количини воде а мања су и оштећења од глодара и птица али и од ветра.

Такође постоје машине за постављање латерала за подповршинско наводњавање и то наши повртари увелико раде.

Након вегетације, латерали се једноставно намотају као калем, онако како су и купљени и могу се користити и наредних година.

„Воде за наводњавање нема довољно али ни људи се не односе према њој, домаћински“ изјавио је Пејић а наводњавање је, по њему, једини начин да човечанство опстане на планети.

Извор:https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/podpovrsinsko-navodnjavanje-moze-biti-buducnost-navodnjavanja-u-vojvodini-(audio)_1279196.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар