Да ли је оправдан страх воћара због хладног времена?

Аутор: draganadpetrovic
301 посета

Воћари и пољопривредни стручњаци из Расинског округа страхују од изостанка опрашивања и могућих мразева, након што ниске априлске температуре и снег који је пао почетком месеца, према њховим наводима, нису изазвале већу штету на воћкама у том крају.
Последице априлског снега и хладног времена ће се, према речима саветодавца за воћарство у Пољопривредно саветодавној и стручној служби Крушевац Момира Недића, видети када отопли, а све док на биљкама стоји потенцијални плод не може да се каже да ће род изостати.

„Проблем јесте што су многе воћке у пуном цветању, време је хладно и неповољно за лет пчела и других полинатора, као и за процес оплодње и заметања плодова. Све воћке које су у пуном цвету у ризику су од могућих мразева, али и од могућег изостанка оплодње“, казао је Недић агенцији Бета.

Илустрација: Пчеле слабије излазе из кошнице по хладном времену
За Градимира Ђурђевића, који у селу Буци, у подножју Јастрепца, недалеко од Крушевца, има засаде купине и боровнице, највећи проблем је то што због расквашеног земљишта касне радови у засадима.

Иако је у том селу недавно нападало скоро 30 центиметара снега, који је направио механичка оштећења на засадима, он не очекује да ће то значајније умањити принос.

Извор: https://biznis.rs/vesti/srbija/vocari-strahuju-da-ce-izostati-oprasivanje-vocki-zbog-mraza/

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар