Да ли је комбиновани воћњак решење за мање парцеле?

Аутор: draganadpetrovic
396 посета

Ретка је појава да се у новије време сретну две воћне врсте у истом засаду у наизменичним редовима .У циљу бољег искоришћења простора,односно међуредног растојања у узгоју свих воћних врста, од момента садње до пуне родности, могуће је засновати неки међуусев .Пожељно је да тај међуусев буду неке легуминозне биљке или неке повртарске културе које не сметају нормалном развоју главне воћне врсте. Домишљати произвођачи тај слободан међуредни простор користе заснивајући друге воћне врсте са краћим животним веком и које неће штетити главној воћној врсти ради које се воћњак и подиже , а све ради стицања боље економске добити. Такав је случај са рибизлом и јагодом.
Јагода је најчешће у интензивној експлоатацији трогодишња култура. Гаји се уз примену најсавременије агротехнике, на банковима (гредицама) застрвеним ПВЦ фолијом и постављеним системом кап по кап. Ђубрење се поред мелиоративног врши фертиригацијом.Размак садње живића је 25 X 25 цм на једној гредици у међуреду рибизле .Рибизла се сади на растојању 2,5 -2,8 м X 1 м.У редове рибизле постављају се такође цеви кап по капи обавезно наводњавање у време сушног периода.

Илустрација: Јагоде и рибизле су одлична идеја за међуредно воће у воћњаку / ФОТО: Pixabay
Након 3 године када потенцијал родности јагоде знатно опадне, редови рибизле заузимају велики део меуђуреда , рибизла почиње са интензивним родом, уклања се јагода, фолија ицеви кап по кап из јагоде .Престаје производња плодова јагоде а почиње производња рибизле.
Оваква појава комбиноване садње у циљу бољег искоришћења земљишног простора може се применити и још код неких воћних врста . Тако се може срести комбинован засад ораха и брескве У овом случају бресква се сади у међуреду ораха , тако да док орах до десете године почне интензивно да рађа и својом круном заклони већи део међуредног простора, за то време бресква је имала времена да доноси род неколико година. Наравно ово је значајно за ариднија и виноградарска подручја где се бресква традиционално гаји.Уочени су и засади у комбинацији малина и шљива, малине и кајсије, али су то безначајне површине иовај начин није за препоруку.

Радуловић Андрија дипл. инг.

Извор: Агробизнис магазин и ПССС

Srodni tekstovi

Оставите коментар