Да ли су смрзнуте јагоде здраве колико и свеже?

Аутор: draganadpetrovic
372 посета

Јагоде су нискокалорично воће, са ниским гликемијским индексом, јер једна шоља нарезаних јагода има само око 50 калорија, што их чини добрим избором за особе које желе да контролишу или смање ниво шећера у крви. Свеже јагоде такође одличан извор витамина Ц и флавоноида, који имају снажна антиоксидативна својства. Али, да ли су замрзнуте јагоде хранљиве и здраве као и свеже јагоде?
Јагоде су богате витамином Ц

Док свеже јагоде садрже мале количине широког спектра витамина, оне се издвајају као изузетно добар извор само једног витамина – витамина Ц. Јагода просечне величине обезбеђује невероватних 7,1 милиграма витамина Ц, количину која одговара око 12 процената дневне вредности за овај важан нутријент. Стручњаци напомињу да ако се чувају на собној температури, свежи производи почињу да губе витамин Ц брзо након бербе. Чување производа у фрижидеру може да успори овај процес, али не може да га заустави. Смрзавање, односно чување у замрзивачу, насупрот томе, показало се врло ефикасним у очувању садржаја витамина Ц у свежим производима.

Ово су цене најскупље хране по Србији

Бланширање пре замрзавања уништава витамин Ц

Такође, не треба заборавити да бланширање воћа или поврћа пре замрзавања уништава витамин Ц. За разлику од многих других намирница, јагоде се не бланширају пре замрзавања. То значи да под условом да су замрзнуте кад су најсвежије, смрзнуте јагоде представљају одличан извор витамина Ц. Када се планира замрзавање, воће се бере на врхунцу зрелости и брзо замрзава како би се сачувале оптималне нутритивне предности и тако смрзнуто може да се чува неколико месеци.

Илустрација: Под условом да су замрзнуте кад су најсвежије јагоде задржавају и до три месеца исту количину витамина Ц као и свеже/ФОТО:Pixaba

У ствари, студија објављена у часопису Journal of Agricultural and Food Chemistry показала је да чак и након три месеца, замрзнуте јагоде садрже практично исту количину витамина Ц колико и пре замрзавања, док су биле свеже. Сличне резултате објавили су истраживачи, који су проучавали садржај витамина Ц у свежим и смрзнутим боровницама.Иако одређени витамини, као што је витамин Ц, имају антиоксидативна својства, они никако нису једина једињења, која свежим бобицама као што су јагоде, дају антиоксидативна својства. Флавоноиди, који су класификовани као секундарни биљни метаболити, пример су друге врсте антиоксиданса, а свеже јагоде су препуне ових јаких антиоксиданса. Сви антиоксиданси, било да су класификовани као хранљиви састојци или секундарни биљни метаболити, способни су да неутралишу слободне радикале – опасне молекуле, који могу да оштете организам на ћелијском нивоу, повећавајући ризик од болести које се доводе у везу са старењем.

Извор: https://eklinika.telegraf.rs/ishrana/90575-da-li-su-smrznute-jagode-zdrave-koliko-i-one-sveze-tek-ubrane

Srodni tekstovi

Оставите коментар